Prekid stalnosti sudijskih funkcija

Izvor: S media, 08.Jan.2011, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekid stalnosti sudijskih funkcija

Društvo sudija Srbije saopštilo je danas da je Ustavnom sudu Srbije dostavljen predlog za odlučivanje o ustavnosti prekida stalnosti sudijske funkcije, a ako za tim i dalje nema snage, da nastavi sa postupanjem po žalbama nereizabranih sudija, kao i da se pokrene postupak za ocenu ustavnosti nedavno usvojenih pravosudnih zakona.

"Nadležnost Ustavnog suda, zasnovana po pravnim lekovima propisanim Ustavom, ne može se promeniti zakonom, koji je akt niže pravne snage od Ustava >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i koji mora da bude u saglasnosti sa Ustavom", navodi se u predlogu Društva sudija Ustavnom sudu upućenom povodom izmena pravosudnih zakona.

Skupština Srbije usvojila je krajam decembra 2010. izmene Zakona o sudijama koje utvrdjuju da Visoki savet sudstva preuzima od Ustavnog suda predmete u postupcima po žalbama neizabranih sudija i da će ustavne žalbe neizabranih sudija biti tretirane kao prigovor upućen V S S.

Društvo sudija ističe da bi Ustavni sud, ako bi dostavio već izjavljene žalbe nereizabranih sudija Visokom savetu sudstva, prekršio Ustav u pogledu načela o vladavini prava, prava na pravično sudjenje, prava na jednaku pravnu zaštitu i na pravno sredstvo.

Društvo sudija ukazalo je da pravo na pravično sudjenje, na jednaku zaštitu prava i na pravno sredstvo spadaju u korpus ljudskih prava zajemčenih Ustavom.

"Ukoliko se zakonom uopšte propisuje ostvarenje ovih prava ili njihovo ograničenje, Ustav postavlja niz strogih uslova koji u konkretnom slučaju nisu ispunjeni", navodi se u saopštenju Drštva.

Društvo sudija Srbije stavilo je na raspolaganje nereizabranim sudijama i model pojedinačnog podneska za Ustavni sud, uz preporuku da ga svaki nereizabrani sudija dostavi Ustavnom sudu u svoje ime.

Izmenama Zakona o sudijama predvidjeno je i da stalni sastav V S S, preispita odluke prvog sastava V S S o prestanku sudijske dužnosti bivšim sudijama koje nisu izabrane u postupku opšteg izbora.

(Beta)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Oceniti ustavnost pravosudnih zakona

Izvor: Beta, 08.Jan.2011

BEOGRAD, 8. januara 2011. (Beta) - Društvo sudija Srbije predložilo je Ustavnom sudu da nastavi sa postupanjem po žalbama neizabranih sudija, kao i da pokrene postupak za ocenu ustavnosti nedavno usvojenih izmena pravosudnih zakona..."Nadležnost Ustavnog suda, zasnovana po pravnim lekovima propisanim Ustavom,...

Nastavak na Beta...

Društvo sudija: Oceniti ustavnost

Izvor: B92, 08.Jan.2011

Beograd -- Društvo sudija Srbije predložilo je Ustavnom sudu da pokrene postupak za ocenu ustavnosti nedavno usvojenih izmena pravosudnih zakona... Takođe, Društvo sudija zatražilo je od Ustavnog suda da nastavi sa postupanjem po žalbama neizabranih sudija..."Nadležnost Ustavnog suda, zasnovana...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.