Subota, 08.01.2011.

13:53

Društvo sudija: Oceniti ustavnost

Društvo sudija Srbije predložilo je Ustavnom sudu da pokrene postupak za ocenu ustavnosti nedavno usvojenih izmena pravosudnih zakona.

Izvor: Beta

Default images

Takođe, Društvo sudija zatražilo je od Ustavnog suda da nastavi sa postupanjem po žalbama neizabranih sudija.

"Nadležnost Ustavnog suda, zasnovana po pravnim lekovima propisanim Ustavom, ne može se promeniti zakonom, koji je akt niže pravne snage od Ustava i koji mora da bude u saglasnosti sa Ustavom", navodi se u predlogu Društva sudija povodom izmena pravosudnih zakona.

Skupština Srbije usvojila je krajam decembra 2010. izmene Zakona o sudijama koje utvrđuju da Visoki savet sudstva preuzima od Ustavnog suda predmete u postupcima po žalbama neizabranih sudija i da će ustavne žalbe neizabranih sudija biti tretirane kao prigovor upućen VSS.

Društvo sudija navodi da bi Ustavni sud, ako bi dostavio već izjavljene žalbe nereizabranih sudija Visokom savetu sudstva, prekršio Ustav u pogledu načela o vladavini prava, prava na pravično suđenje, prava na jednaku pravnu zaštitu i na pravno sredstvo.

Društvo sudija ukazalo je da pravo na pravično suđenje, na jednaku zaštitu prava i na pravno sredstvo spadaju u korpus ljudskih prava zajemčenih Ustavom.

"Ukoliko se zakonom uopšte propisuje ostvarenje ovih prava ili njihovo ograničenje, Ustav postavlja niz strogih uslova koji u konkretnom slučaju nisu ispunjeni", navodi se u saopštenju Društva.

Društvo sudija Srbije stavilo je na raspolaganje nereizabranim sudijama i model pojedinačnog podneska za Ustavni sud, uz preporuku da ga svaki nereizabrani sudija dostavi Ustavnom sudu u svoje ime.

Izmenama Zakona o sudijama predviđeno je i da stalni sastav VSS preispita odluke prvog sastava VSS o prestanku sudijske dužnosti bivšim sudijama koje nisu izabrane u postupku opšteg izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

13 h

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

15 h

Podeli: