Potrebna saradnja privrede i obrazovanja

Izvor: RTS, 13.Nov.2013, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potrebna saradnja privrede i obrazovanja

Obrazovanje i privreda u Srbiji treba da budu jače povezani, poručili učesnici skupa "Javno - privatno partnerstvo i obrazovni sistem Srbije".

Privreda i obrazovanje u Srbiji moraju biti u jačoj vezi, poručili su učesnici skupa "Javno - privatno partnerstvo i obrazovni sistem Srbije", ističući da je država ta koja mora da poveže privatni i javni sektor u obrazovanju.

Učesnici ovog skupa istakli su da je krajnje vreme da se ova dva sektora u obrazovanju povežu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da će oba imati koristi od toga, ali da se čini da država još za to nema dovoljno sluha.

Rektor Univerziteta Singidunum Milovan Stanišić ocenio je da je srpsko društvo uspavano, da se plaši svih promena i da bi od povezivanja javnog i državnog sektora, oba sektora imala koristi.

On smatra i da na državnim fakultetima treba racionalnije da se upravlja sredstvima, poručujući da bi višak prostora trebalo da se izdaje ili proda.

Stanišić je upitao i kako je moguće da pojedini državni fakulteti koji dobijaju novac za materijalne troškove, opremu i budžetske studente nemaju da plaćaju režije, a da privatni koji naplaćuju školarinu od 1.200 do 1.500 imaju i da ulažu u dalji razvoj.

Savetnik ministra privrede Dušan Pavlović rekao je da je neophodno podići prag znanja koji je potreban za upis na fakultete, jer, kako je ocenio, zbog lakog upisa malo dece se odlučuje da se zaposli posle srednje škole, dodajući da upravo ti kadrovi najviše trebaju privredi.

"Istraživanja poslodavaca kažu da im nedostaju radnici prvog, trećeg i četvrtog stepena obrazovanja. Ti radnici su potrebni tržištu, a njih nema", istakao je Pavlović.

Upitao je i zbog čega većina dece želi da upiše gimnazije, a ne srednje strukovne škole.

"To je zbog toga što je studiranje u Srbiji jeftino. Država koja određuje visinu školarina ne dozvoljava fakultetima da je povećaju, kao ni da sami propišu upisnu kvotu", istakao je Pavlović dodajući da se svake godine upisuje na gotovo svim fakultetima mnogo više studenata nego što je potrebno.

Privreda ima mnogo problema, a jedan deo proističe upravo iz obrazovanja, zaključio je Pavlović.

Manje učenika, višak zaposlenih

Učesnici skupa su napomenuli da u obrazovnom sistemu ima viška zaposlenih zbog sve manje dece u školama, kao i viška prostora.

Višak prostora trebalo bi, prema njihovom mišljenju, izdavati ili prodati i na taj način rešiti brojne probleme u ovoj oblasti.

Na to je državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Zoran Mašić rekao da je od školske 1990/91 do 2008/09 smanjen broj učenika za 215.000, a da je zatvoreno 86 objekata u kojima su se ta deca školovala.

"Najveći broj viška tog prostora je u ruralnim krajevima Srbije. Treba naći i model finansiranja tog prostora kako ne bi bilo zloupotreba", rekao je Mašić.

Osvrnuo se i na Pavlovićev predlog da se podigne prag znanja za upis na fakultete i poručio da je Srbija Strategijom obrazovanja do 2020. godine predvidela da se poveća broj visokoobrazovanih, pa samim tim i studenata.

Mašić je saglasan da privreda treba da kaže koji joj profili nedostaju, podsećajući da je nedavno iskazana potreba za školovanjem više IT stručnjaka i da je to država i dozvolila.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.