Pojačano prisustvo Kfora oko Visokih Dečana zbog protesta

Izvor: RTS, 26.Maj.2016, 08:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pojačano prisustvo Kfora oko Visokih Dečana zbog protesta

U Dečanima je za podne zakazan protest Albanaca zbog potvrde kosovskog ustavnog suda da 24 hektara zemljišta pripada manastiru Visoki Dečani. Oranizatori protesta su najavili da će on biti miran, ali iskustvo na Kosovu uči da svako okupljanje Albanaca, motivisano međuetničkim odnosima, može da preraste u nasilje, javlja dopisnik RTS.
I objekti srpske pravoslavne crkve su u bližoj prošlosti na Kosovu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bili meta napada Albanaca, tako da u Dečanima ne treba isključiti nijedan scenario.
Lokalno rukovodstvo u Dečanima je pozvalo na što masovnije okupljanje protiv odluke ustavnog suda, nazivajući je "nezakonitom i diskriminatorskom za građane Dečana", te da se njome, kako kaže, sprečava između ostalog i ekonomski razvoj tog grada.
Odbornici skupštine opštine Dečani su u sredu na vanrednoj sednici izrazili političku volju da se u svakom pogledu suprotstave sprovođenju odluke da je manastir Visoki Dečani vlasnik 24 hektara zemljišta, javlja dopisnik RTS.
Radi se o imovini koja je manastiru oduzeta nakon Drugog svetskog rata, a odlukom vlade Srbije vraćena 1997. godine. Nakon sukoba na Kosovu 1999. godine lokalne vlasti osporavaju manastiru pravo da raspolaže tom zemljom.
Odbornicima u Dečanima su se u protivljenju odluci Ustavnog suda pridružili i pojedini poslanici u kosovskoj skupštini, rekavši da manastir i bratstvo manastira treba da odustanu od imanja i izaberu prijateljstvo sa Albancima a ne samoizolaciju.
Visoki Dečani su jedini manastir na Kosovu koji vojnici Kfora i dalje obezbeđuju.
Manastir je više puta oružano napadan, bilo je pokušaja Albanaca da uđu na silu. Nedavno je ispred manastira uhapšena grupa islamskih ekstremista, a pre dve godine na zidovima ekonomije manastira ispisani su grafiti koji veličaju Islamsku državu.
Kfor je uoči današnjih demonstracija pojačao svoje prisustvo oko Visokih Dečana.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pojačane mere bezbednosti, nije isključen nijedan scenario

Izvor: B92, 26.Maj.2016

U Dečanima je za podne zakazan protest Albanaca zbog potvrde kosovskog ustavnog suda da 24 hektara zemljišta pripada manastiru Visoki Dečani...Organizatori protesta su najavili da će on biti miran, ali iskustvo na Kosovu uči da svako okupljanje Albanaca, motivisano međuetničkim odnosima, može...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.