Izvor: RTS, 15.Sep.2015, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena kreativna radionica za najmlađe izbeglice

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić obišao je izbeglice u parku kod autobuske stanice u Beogradu, gde je organizovana kreativna radionica za najmlađe.
Radionice će raditi koliko god bude bilo potrebe, rekao je on i dodao da će prosveta imati svoj udeo i u prihvatnim centrima gde će takođe organizivati radionice, preneo je Tanjug.
Naglasio je i da je veliki problem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << što ne postoji dovoljan broj prevodilaca koji bi olakšali komunikaciju i da, za sada, izbelgice imaju samo jednog čoveka koji govori arapski i srpski, što nije dovoljno.
Verbić je istakao kako su prosvetni i radnici u predškolskim ustanovama bili brži od Ministarstva i prvi organizovali aktivnosti za izbeglice i dodao da su takve radionice uveliko aktivne i na levoj obali Dunava.
"Pravo na obrazovanje je civilizacijska tekovina i naše je da učinimo sve što možemo da i migranti, koji se kod nas zadržavaju nekoliko dana, dobiju barem nešto što škola treba da im ponudi, a to nisu časovi, nego druženje", rekao je Verbić.
Ministar Verbić je naveo da se izbeglicama time omogućava da komuniciraju, crtaju, pišu, pevaju, a najmanje što možemo jeste da se barem na trenutak odvoje od sumorne svakodnevice.
"Igra je glavni način komunikacije", dodao je.
Izbeglica Amira Majdan je iz Damaska došla sa dvoje male dece i rekla da joj pomoć veoma znači iako u Beogradu ostaju kratko.
Naglasila je da je važno da se deca oslobađaju od stresa kroz igru, jer ona i ne znaju za rat.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Otvorena kreativna radionica za najmlađe izbeglice

Izvor: Blic, 15.Sep.2015

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić obišao je izbeglice u parku kod autobuske stanice u Beogradu, gde je od danas organizovana kreativna radionica za najmlađe...Radionice će raditi koliko god bude bilo potrebe, rekao je on i dodao da će prosveta imati svoj udeo i u prihvatnim...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.