Otvoren dijalog kafe

Izvor: Akter, 01.Apr.2015, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren dijalog kafe

Ambasador Turske u Srbiji Mehmed Kemal Bozaj, stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija (UN) u Srbiji Irena Vojačkova Solorano i gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović otvorili su danas Dijalog kafe, pri Centru za decu i omladinu "Duga".

Reč je o mestu gde mladi ljudi mogu da se sastaju, razmene iskustva i diskutuju o pitanjima vezanim za mir, sigurnost i razvoj.

Dijalog kafe je otvoren uz finansijsku podršku UN programa "Unapređenje ljudske sigurnosti u jugozapadnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << Srbiji" i ambasade Turske u Beogradu.

Radovi su koštali više od 60.000 dolara, od čega je Turska uložila oko 28.000 dolara.

Dijalog kafe u Novom Pazaru deo je globalne "Mreže Dijalog kafea", koji povezuje 12 gradova širom sveta, poput Lisabona, Pariza, Londona, Amsterdama, Klivlenda i Kaira.

Ambasador Bozaj je rekao da je cilj ovog projekta da svetu predstavi stvarnu sliku Novog Pazara i glas njegovih građana.

"Na početku ove ceremonije čuli smo divne glasove hora, koji su zapravo pravi glas ovog dela Srbije. Danas su ovde prisutni brojni gosti iz Beograda, predsednici susednih opština, rektori, profesori, učenici i mi na ovaj zajednički način šaljemo poruku dijaloga", rekao je Bozaj.

Vojačkova Solorano je zahvalila svim partnerima na ovom projektu i on će "dati novu specifičnost Novom Pazaru, koji odiše kulturnom raznolikošću".

Mahmutović je ocenio da je ovaj kafe deo politike koju ovaj grad realizuje, u koju spada i stvaranje bratskih gradova u zemlji i regionu.

"Želimo da evropske norme postoje i u našem gradu, jer smo, kao i cela Srbija, deo Evrope teritorijalno, a uskoro ćemo to biti i po normativima. Ovo je multireligijski grad, grad mladih ljudi, privrednika i biznismena i želimo da nas i drugi upoznaju i vide kao takve", rekao je Mahmutović.

Na ceremoniji otvaranja kafea, putem video linka prisutnima se obratila i predsednica globalne "Mreže Dijalog kafea" Helena Baroko, koja je Novom Pazaru poželela dobrodošlicu.

"Verujem da ćemo u budućnosti imati uspešne zajedničke sesije i dobru razmenu u izgradnji društva koje se zasniva na raznolikosti, jer je to naš prioritet", rekla je Baroko.

Otvaranju ovog Dijalog kafea prisustvovali su i ambasador Japana u Srbiji Masafumi Kuroki, predstavnici Ministarstva privrede, Ministarstva spoljnih poslova i brojni gosti.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.