Oružani napad na ocene

Izvor: RTS, 03.Jun.2015, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oružani napad na ocene

Zaključivanje ocena, pretnje i pritisci - ukratko, jun u srpskim školama. Upad na čas srpskog jezika u Osnovnoj školi "Vasa Pelagić" u Kotežu izgledao je u početku kao šala, svedoči direktor, a onda je zaduženje dobila policija. Dvojica maloletnika su privedena, a kod njih su pronađeni replika pištolja, nož i fantomke. Pronađen je i oštećeni dnevnik. Za Ministarstvo prosvete ovo, tradicionalno, "miriše na jun". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Fantomke i kapuljače mladići su stavili ispred kabineta, a u školu su, tvrdi direktor, ušli kao bilo koji drugi đak, što je snimio i video-nadzor. Obezbeđenje nije zakazalo i nema potrebe za vanrednim merama, ističe prvi čovek Osnovne škole "Vasa Pelagić" u Kotežu.

"Ne želim da pravim od škole kazamat, ovo nije logor. Ovo je slobodna sredina, jedina sredina u kojoj mladi mogu celu noć ostati u dvorištu da se igraju", kaže direktor Miodrag Lučić.
Prva informacija bila je da su dvojica mladića upala na čas i uzela dnevnik u dogovoru sa jednim učenikom iz tog odeljenja. Direktor škole, međutim, tvrdi da napad nema veze sa ocenama.
"Maloletni delinkventi nisu iz Koteža, mi poznajemo sve prethodne i sadašnje đake, znamo kakve probleme od njih možemo očekivati. Sve što se desilo nema nikakve veze ni sa uspehom učenika, ni sa lošim ocenama, neopravdanim časovima, to je nešto sa strane, bolje da MUP o tome govori", kaže Lučić.
Gradska prosvetna inspekcija sa konačnim zaključkom izaći će sutra, međutim, prema preliminarnim podacima u koje je RTS imao uvid, ustanovljeno je da je škola preuzela sve mere da osigura bezbednost dece.
Ostalo je da se proveri da li su poštovane procedure ponašanja u kritičnim situacijama. Za Ministarstvo prosvete, sve, tradicionalno, miriše na jun.
"Ja dugo radim u obrazovanju i čini mi se da nema godine kad se nije desilo paljenje dnevnika, sakrivanje i čini mi se da mladi nemaju uopšte osećaj da to nije akt kojim mogu da izbegnu postojanje ocena, nastavnici zapamte ocene, zapamte deca i to je čin vrhunske bespomoćnosti", smatra Biljana Lajović iz Ministarstva prosvete.
Dok se nastavnici sve češće žale da su im ruke vezane, a mogućnosti da bilo kako kazne decu sužene, psiholozi ističu i da ne može isključivo škola da se bavi decom.
"Problem je ako govorimo iz perspektive porodice koja se mnogo oslanja na školu, posebno zato što su roditelji realno preopterećeni i nemaju vremena da se bave decom i sva svoja očekivanja prenesu na školu i školski sistem", kaže školski psiholog Milja Krivokuća.
U poslednjih 10 godina gotovo da nema juna bez vesti o nasilju. Podsetimo na jun 2006. u Somboru kada su dva roditelja pretukla nastavnika hemije, ili na isti mesec 2007. u Nišu, kada su dva maturanta pretukla nastavnika informatike, dok je držao čas, i učenike koji su ga branili.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Nastavnica mislila da se učenici šale?!

Izvor: Večernje novosti, 04.Jun.2015, 14:22

PLjAČKA dnevnika uz pretnju oružjem đacima i nastavnici tokom školskog časa u OŠ "Vasa Pelagić" u Kotežu i dalje je tema broj jedan u gradu. Prosvetna inspekcija juče je obišla ovu obrazovnu ustanovu kako bi ispitala da li je napravljen propust u radu. Časovi se odvijaju uobičajeno, ali roditelji...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.