Obeležen Veliki školski čas

Izvor: Blic, 21.Okt.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen "Veliki školski čas"

KRAGUJEVAC - Na najvećem srpskom stratištu, u kragujevačkim Šumaricama, juče je po 67 put održan pomen žrtvama fašističke nemačke vojne sile. U jednom danu tu je ubijeno 2.743 civila. Cveće je na spomen-obeležje položio predsednike Srbije Boris Tadić.

Streljana su, među odraslim muškarcima, i deca – učenici gimnazija i zanatskih škola. Među brojnim zvanicama bio je prisutan i čovek koji je napravio čuveni spomenik „Peto tri”, skulptor Modrag >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Živković.

- Ovaj spomenik, koji je simbol srpskog stradanja, pravio sam tri godine. Spomenik nema ime – sećam se da je, dok sam radio ovde, u Šumaricama, došao i pisac Dobrica Ćosić. Pitao sam ga kako da nazovemo ovo obeležje, prvo je ćutao, a onda rekao da će "narod sam da mu da ime”. Tako je i bilo. Spomenik je sada poznat kao „Peto tri”, po jednom od mnogih odeljenja iz muške gimnazije koja su streljana. A po mojoj zamisli predstavlja raspuklu kamenu gromadu, koja je pokušala da se uzdigne kao ptica. Njen let je presečen, i ostala je zauvek tu, u Šumaricama - kaže Miodrag Živković.

On priča da je pravljenje spomenika trajalo pune dve godine.

- Srce mi se kidalo. Liven je na licu mesta, od belog betona, a majke i porodice kragujevčana čije su se kosti nlazile ispod, dolazile su često. Obilazili su nas, zapitkivali, palili sveće, plakali - komentariše skulptor Miodrag Živković.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas "Veliki školski čas" u Kragujevcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2008

KRAGUJEVAC - Pomenom i odavanjem počasti, u Kragujevcu će biti obeležena 67. godišnjica masovnog streljanja đaka i profesora kragujavačke Gimnazije i građana, za vreme nemačke okupacije 1941. godine...Ceremoniji odavanja počasti i tradicionalnom "Velikom školskom času" prisustvovaće...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Veliki školski čas

Izvor: RTS, 21.Okt.2008

U spomen parku Šumarice u Kragujevcu danas se obeležava 67. godišnjica masovnog streljanja stanovnika tog grada u Drugom svetskom ratu. Centralna manifestacija, pod nazivom "Veliki školski čas", povodom obeležavanja 67 godina od stradanja velikog...

Nastavak na RTS...

Tadić: Mir za budućnost

Izvor: Večernje novosti, 21.Okt.2008

Povodom 67. godišnjice streljanja više hiljada nevinih žitelja Kragujevca u Drugom svetskom ratu, predsednik Srbije Boris Tadić boravio je u utorak u Kragujevcu i iz Šumarica uputio poruku mira. Posle toga je sa građanima, u centru grada, razgovarao o brojnim aktuelnim temama

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.