OTKRIVAMO Plan Vojske za migrante

Izvor: Blic, 26.Feb.2016, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTKRIVAMO Plan Vojske za migrante

U štabovima jedinica Vojske Srbije već su spremni planovi za slučaj da je potrebno njihovo angažovanje u migrantskoj krizi.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić dao je juče saglasnost ministru odbrane da odobri upotrebu jedinica Vojske Srbije. Kako je novinarima nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost saopštio ministar pravde Nikola Selaković, to će se dogoditi samo u situacijama ako policija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ne bude u stanju da održi red i mir u mirnodopskim uslovima. On je naveo da je odluka doneta jer Srbija želi da bude pripremljena ukoliko dođe do nepredviđenih situacija.

Kako „Blic“ saznaje, pomoć policiji će, ako zatreba, pružiti pešadijske jedinice iz sastava 3. i 4. brigade Kopnene vojske, koje inače kontrolišu područje prema Kosovu, Makedoniji i Bugarskoj. Podršku iz vazduha davaće helikopteri sa aerodroma Lađevci.

Sagovornik „Blica“ iz vrha Vojske Srbije objašnjava da podizanje pripravnosti na najviši stepen ne podrazumeva aktiviranje rezervnog sastava, već će teret „pasti na leđa“ profesionalnih vojnika.

- To znači da vojnici sada neće imati normalno radno vreme posle kojeg će ići kući, već će duže boraviti u kasarnama, odnosno na terenu. Na taj način Vojska će moći u najkraćem mogućem roku da reaguje na konkretne zadatke - objašnjava naš sagovornik i dodaje da će broj angažovanih vojnika zavisiti od procene situacije.

Do pre desetak godina granicu prema Makedoniji, prema rečima analitičara Aleksandra Radića, obezbeđivao je granični bataljon sa 300-400 ljudi.

- Reč je o brdovitom terenu. Zna se gde su moguća mesta prelaska, tako da Vojska zna i gde treba da šalje patrole ili postavlja zasede. To su njeni glavni zadaci - kaže Radić.

Posao bi im bio olakšan kada bi, kako kaže, imali dovoljno opreme za noćno osmatranje, ali ona nije bila prioritet u nabavkama. Drugi problem sa kojim bi mogli da se suoče je, smatra Radić, šta da rade ako se suoče sa hiljadama migranata.

- Policija je za to obučavana - objašnjava naš sagovornik.

Premijer Aleksandar Vučić je izjavio juče da će Srbija znati da se bori sa migrantskom krizom.

- Šta god da odluče na samitu EU o migrantima 7. marta, mi znamo šta je nama činiti. Sve naše bezbednosne službe biće u punoj pripravnosti. Imamo dovoljno snage da granice i narod sačuvamo - rekao je Vučić.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

VOJSKA SRBIJE U NAJVIŠEM STEPENU PRIPRAVNOSTI: Evo kome će puška ako zagusti!

Izvor: Kurir, 27.Feb.2016, 10:03

BEOGRAD - U štabovima jedinica Vojske Srbije već su spremni planovi za slučaj da je potrebno njihovo angažovanje u migrantskoj krizi...Pomoć policiji će, ako zatreba, pružiti pešadijske jedinice iz sastava 3. i 4. brigade Kopnene vojske, koje inače kontrolišu područje prema Kosovu, Makedoniji...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.