OPASNO: Otrovne mandarine i spanać stigli u Srbiju

Izvor: Kurir, 04.Mar.2015, 07:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPASNO: Otrovne mandarine i spanać stigli u Srbiju

Inspekcija kontroliše slučajne uzorke. Ne znamo šta se sve provuklo, upozorava Centar za zaštitu potrošača

BEOGRAD - Da su stručnjaci koji tvrde da bi trebalo svi da zasadimo sopstvene bašte u pravu, dokazuje podatak da su samo za šest meseci prošle godine u 29 uzoraka voća i povrća iz uvoza i iz zemlje otkrivene nedozvoljene količine pesticida.

Limun, pomorandža i mandarina od voća i spanać od povrća bili su najotrovniji, ali su štetne hemikalije u >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << nedozvoljenoj količini otkrivene i u grožđu, šljivama, pasulju...

Provera 400 supstanci

- U periodu od 3. juna do 31. decembra 2014. u okviru monitoringa ostataka sredstava za zaštitu bilja u domaćoj proizvodnji i na graničnim prelazima uzeto je 935 uzoraka hrane biljnog porekla. Od ukupno broja uzoraka iz domaće proizvodnje, kod sedam su nađene rezidue sredstava za zaštitu bilja iznad maksimalno dozvoljenih granica - kažu u Ministarstvu poljoprivrede i dodaju da je granična fitosanitarna inspekcija od 438 uzoraka voća i povrća iz inostranstva otkrila 16 pošiljaka južnog voća iz Turske i šest pošiljaka voća i povrća iz drugih zemalja s nedozvoljenom količinom pesticida.

- Kod utvrđenih nepravilnosti doneta su rešenja o zabrani prometa i njihovom uništavanju - ističu u ministarstvu i dodaju da se laboratorijske analize rade na preko 400 aktivnih supstanci.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.