Nova generacija srpskih genijalaca beži na Kembridž

Izvor: Blic, 04.Avg.2015, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova generacija srpskih genijalaca beži na Kembridž

Mladi programeri iz Srbije sa Međunarodne informatičke olimpijade vratili su se sa četiri medalje, a maturanti će obrazovanje nastaviti na najprestižnijim svetskim univerzitetima.

Na takmičenju održanom u Kazahstanu od 26. jula do 2. avgusta, učestvovalo je rekordnih 332 takmičara iz 83 zemlje, a četvoro takmičara iz Novog Sada, Beograda i Niša predstavljali su Srbiju.

Najveći uspeh za našu zemlju ostvario je Dimitrije Erdeljan iz Novog Sada, kojem je za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nekoliko bodova izmakla zlatna medalja. On je osvojio srebro, a direktor gimnazije Jovan Jovanović Zmaj koju je završio kaže da je Dimitrije svetski talenat. Bio je jedan od najuspešnijih učenika ove prestižne novosadske gimnazije, a školovanje će nastaviti na Kembridžu.

- Pripreme su svakako intenzivnije pred takmičenja, jer prvo idu državna takmičenja, pa srpska olimpijada, da bi se na kraju išlo na međunarodnu, ali se radi i tokom cele godine - kaže Erdeljan koji je i prošle godine osvojio srebro na Tajvanu.

Obrazovanje na Triniti koledžu u Kembridžu nastaviće i drugi osvajač srebrne medalje Marko Stanković koji je završio gimnaziju „Svetozar Marković“ u Nišu.

- Takmičenje je bilo izuzetno zahtevno, a verovatno najteži su bili interaktivni zadaci, gde takmičar piše kod, kojim komunicira sa komisijom - kaže Stanković.

Zašto će mladi genijalci nastaviti studije u inostranstvu opširnije pročitajte ovde.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.