Niško ČUDO OD DETETA poraslo, a sada ima još veće PLANOVE i jednu skromnu želju

Izvor: Blic, 25.Jul.2017, 06:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niško ČUDO OD DETETA poraslo, a sada ima još veće PLANOVE i jednu skromnu želju

Dok je bio mlađi nazivali su ga čudom od deteta, danas je Ilija Fonlamov Francisković (21) ozbiljan umetnik i student medicine.

Iako je nakon završene gimnazije odbio poziv profesora sa Sorbone, Ilija još nije odustao od umetnosti, te paralelno slika i sprema se za ozbiljan lekarski poziv. Talentovani Nišlija kaže da voli svoj grad i da bi najradije ostao u njemu da živi, radi i stvara. Nedavno je predstavio svoje radove u Crnoj Gori u susret jubileju 940 godina od krunisanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prvog kralja Duklje, i tamo je, kako kaže, prijatno iznenadio posetioce.

- Studije medicine idu odlično, druga godina studija se privodi kraju, jako sam zadovoljan, iako je rano da govorim o specijalizaciji, već sada ima nagoveštaja da to može biti pedijatrija. A apropo studija, aktivan sam i u Udruženju preventivne pedijatrije Srbije, što me dosta ispunjava, ali i uveliko daje neka osnovna saznanja iz oblasti pedijatrije - počinje priču Ilija.

Ovaj talentovani momak i vunderkind govori i nekoliko jezika - engleski, francuski, nemački i bugarski. U slobodno vreme slika i piše, a svoje radove predstavlja na konkursima i izložbama.

- Nadam se da ću uspeti da se ostvarim kao lekar, a moje bavljenje umetnošću je dobilo i više nego lep i uspešan epilog. Duboko verujem da je ovo bio put kojim je trebalo da pođem, tako da se ne kajem što nisam otišao na Sorbonu. Zadovoljan sam jer uspevam da balansiram između pisanog i likovnog stvaralaštva i što ima rezultata. Vrhunac mog pisanog stvaralaštva je svakako Međunarodna nagrada za poeziju "Venac Vijenac Venec" za 2016. za zbirku pesama "Erinerung", koja je upravo pomenutim priznanjem proglašena najboljom u regionu. Dok je, s druge strane, duboko verujem, izložba "Milenium" u Podgorici nešto što mogu okarakterisati kao vrhunac mog likovnog domena - kaže Ilija.

Na izložbi je prikazano 17 portreta znamenitih Crnogoraca svih epoha, od kralja Mihaila Vojislavljevića, preko Ivana Crnojevića, i članova dinastije Petrović Njegoš, pa sve do Save Kovačevića.

- Izložbu je organizovao Kulturno-informativni centar "Budo Tomović" Podgorica, kako bi se obeležio i proslavio jubilej 940 godina od krunisanja prvog kralja Duklje, ali i nedelja u kojoj se obeležava Dan državnosti Crne Gore. Iako godinama unazad u mom radu dominiraju slike rađene uljem na platnu, ovaj ciklus rađen je ugljem - objašnjava Ilija, dodajući da se Crnogorcima dopala izložba.

"Niš je prestonica moga srca"

Ilija dosta putuje iz porodičnih razloga, ali Niš mu je uvek u srcu, i to je mesto gde bi voleo da se ostvari u svim oblastima.

- Iako sam dosta mešovitog porekla, a porodica rasuta po Balkanu, Niš je prestonica mog srca, ostao bih naravno tu i verujem da će tako i biti - ponosan je Ilija na svoj Niš.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ilija, mladi talentovani Nišlija koji osvaja region

Izvor: B92, 25.Jul.2017

Nišlija Ilija Fonlamov Francisković imao je čast da njegova izložba “Milenijum” bude deo obeležavanja Dana državnosti Crne Gore i velikog jubileja 940 godina od krunisanja prvog kralja Duklje Mihaila. Ovaj talentovani mladić već ima značajnu umetničku karijeru, iako mu je tek 21 godina...Kralj...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.