Najmoderniji skrener za srpsko zdravstvo

Izvor: RTS, 05.Feb.2017, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najmoderniji skrener za srpsko zdravstvo

Zdravstveni sistem Srbije od danas je bogatiji za najsavremeniji skener, koji će doprineti da se smanji broj interventnih kardioloških zahvata i koronarografija, kao i liste čekanja.
Reč je o multislajsnom skeneru, čija snimanja traju veoma kratko, a doza zračenja je izuzetno mala, uz odličan kvalitet slike, koji će, iako smešten na Drugoj hirurškoj klinici KCS-a, biti dostupan pacijentima iz cele >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbije.

"Građani su dobili novi kvalitet u dijagnostici skenera. Radi se o jednom aparatu koji će biti jedna mogućnost, ne samo poboljšanja dijagnostike i terapije za srčane bolesnike, jer nema ograničenja u snimanju srca, niti pulsom niti aritmijom, niti težinom bolesnika, ali će moći da se radi dijagnostika i na plućima, mozgu, čak i zglob u pokretu", rekao je direktor Kliničkog centra Srbije dr Milika Ašanin.
Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja Berislava Vekića, aparat će dominantno služiti za kardiološka oboljenja, ali će njime moći da se dijagnostifikuje i svaki drugi organ koji ima indikaciju za dijagnostičku proceduru.
"Upravo zahvaljujući ovom aparatu smanjićemo broj interventnih kardioloških procedura i koronarografija i da, nakon operativnog zahvata, jasno utvrdimo postoperativni protok krvnog suda, odnosno ugrađenog stenta", objasnio je Vekić.

Istakao je da je aparat važan zbog listi čekanja.
"Kupovinom nekoliko sličnih aparata smanjili smo liste čekanja za dijagnostičke procedure na skeneru i nemamo više liste čekanja što se tiče skener dijagnostike, već liste zakazivanja, tako da možemo da završimo sve u roku od 30 dana", naveo je Vekić.

Dodao je da će aparat biti na raspolaganju 24 sata svim pacijentima koji budu imali indikaciju za ovu dijagnostičku proceduru, iz cele Srbije.
"Prihvatljiva metoda za pacijente, 5-10 minuta traje, a slikanje srca manje od jedne sekunde", rekao je prof. Miljko Ristić sa Klinike za kardiohirurgiju KCS.
Aparat košta nešto više od milion evra, a sredstva za njegovu nabavku donirala je Kontrola letenja Srbije i Crne Gore.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Najsavremeniji skener stigao u Srbiju: Koštao milion evra, na raspolaganju je 24 sata

Izvor: Telegraf.rs, 05.Feb.2017

Zdravstveni sistem Srbije od danas je bogatiji za najsavremeniji skener, koji će doprineti da se smanji broj interventnih kardioloških zahvata i koronarografija, kao i liste čekanja...Reč je o multislajsnom skeneru, čija snimanja traju veoma kratko, a doza zračenja je izuzetno mala, uz odličan...

Nastavak na Telegraf.rs...

Najmoderniji skrener za srpsko zdravstvo

Izvor: B92, 05.Feb.2017

Zdravstveni sistem Srbije bogatiji je za najsavremeniji skener, koji će doprineti da se smanji broj interventnih kardioloških zahvata i koronarografija, kao i liste čekanja...Reč je o multislajsnom skeneru, čija snimanja traju veoma kratko, a doza zračenja je izuzetno mala, uz odličan kvalitet...

Nastavak na B92...

Srpsko zdravstvo dobilo najmoderniji skener

Izvor: BKTV News, 05.Feb.2017

Zdravstveni sistem Srbije od danas je bogatiji za najsavremeniji skener, koji će doprineti da se smanji broj interventnih kardioloških zahvata i koronarografija, kao i liste čekanja...Reč je o multislajsnom skeneru, čija snimanja traju veoma kratko, a doza zračenja je izuzetno mala, uz odličan...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.