Mihajlović: Žene moraju da budu odgovorne prema sebi i svom zdravlju

Izvor: RTS, 20.Mar.2016, 12:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Žene moraju da budu odgovorne prema sebi i svom zdravlju

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, pozvala je žene da brinu o sebi i redovno idu na preglede.
"Od raka dojke, kao najčešćeg malignog tumora u Srbiji oboli svaka osma žena. Moja poruka svim ženama je da budu odgovorne prema sebi i svom zdravlju i odlaze na redovne zdravstvene preglede, jer je rak dojke izlečiv u 90 odsto slučajeva ukoliko se otkrije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na vreme", poručila je Zorana Mihajlović.
Ona je podsetila da u Srbiji svake godine od karcinoma dojke umre skoro 1600 žena, a oboli blizu 4500 njih, po čemu je naša država na drugom mestu u Evropi što je poražavajući podatak, saopštio je Kabinet potpredednice Vlade.
Mihajlović, koja predsedava vladinim Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, podsetila je da je u borbi protiv ove teške bolesti veoma važna edukacija žena, ali i angažovanje celog društva.
"U razvijenim zemljama rak dojke se u 90 odsto slučajeva otkrije u ranoj fazi. Zato je potrebno da svi zajedno - država, civilni sektor i mediji daju svoj doprinos da 1600 naših sugrađanki godišnje ne izgubi život u borbi sa ovom bolešću. Na današnji dan važno je da svim ženama skrenemo pažnju da je neophodno da odlaze redovno na preglede. Jedino na taj način mogu sačuvati svoj život", rekla je Mihajlović.
Ona je podsetila da nova Nacionalna strategija za rodnu ravnopravnost, kao i zakon koji je u pripremi, posebnu pažnju posvećuju zdravstvenoj zaštiti žena i očuvanju reproduktivnog zdravlja.
Nacionalni dan borbe protiv raka dojke biće obeležen danas u Srbiji različitim manifestacijama i besplatnim pregledima.
Ministarstvo zdravlja je 2012. godine pokrenulo Nacionalni Program ranog otkrivanja raka dojke i osnovalo Kancelariju za prevenciju malignih bolesti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rak dojke najrasprostranjenije maligno oboljenje kod žena

Izvor: juGmedia, 20.Mar.2016

LESKOVAC – Od raka dojke u našoj zemlji svake godine oboli približno 5000 žena, a oko 2000 žena izgubi bitku sa ovom bolešću. U Jablaničkom okrugu godišnje oboli 80-100 žena i 30-50 umre od raka dojke...Povodom današnjeg obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, biće organizovan...

Nastavak na juGmedia...

Mihajlović pozvala žene da budu odgovorne prema svom zdravlju

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Mar.2016

Potpredsednica Vlade Srbije apelovala je danas na žene, povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke da budu odgovorne prema sebi i redovno odlaze na zdravstvene preglede..."Od raka dojke, kao najčešćeg malignog tumora u Srbiji oboli svaka osma žena. Moja poruka svim ženama je da budu odgovorne...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.