Izvor: B92, 06.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Majdanpek šest dana bez grejanja

Majdanpek -- Stanovnici Majdanpeka već šest dana bez grejanja na spoljnoj temperaturi koja jedva prelazi nulu.

Građani i privreda za grejanje duguju 74 miliona dinara, zbog čega je nadležno Javno-komunalno preduzeće primorano da podigne kredit da bi ove zime grejalo Majdanpek.

Tim novcem bi trebalo da bude plaćen dug Jugopetrolu i kupljene nove količine mazuta. Iako je kredit tražen još u julu Banka Inteza na kraju je odbila da kreditira ovaj rudarski grad.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Dok se traži banka koja će pristati da kreditira majdanpečke komunalce, temperature u stanovima su samo nekoliko stepeni više nego napolju. Građani ne veruju da će u Majdanpeku ove zime uopšte biti grejanja.

Jedan od njih je i Rade Stojković: "Škole ne rade, vrtići ne rade. U stanovima je zaista pravo smrzavanje. Temperatura je između devet i 11 stepeni. Tek kada nešto uključite, podigne se na 15-16. Neko ubaci peć na drva, neko koristi TA peć, grejalice, uljane radijatore. Ali prostor se zaista ne može zagrevati električnom energijom. Nikako."

Zbog hladnih radijatora obe osnovne škole u gradu su prazne, a pacijenti u bolnici zagrevaju se uz termoakumulacione peći i grejalice. Dve novorođene bebe u porodilištu prekrivene su jorganima i greju se na ’’uljani’’ radijator.

Dr Nikola Stefanović, direktor bolnice najavio je da će, ukoliko ovo stanje potraje, biti prinuđeni da zatvore stacionar.

Mionka Nikolić iz nevladine organizacije Odbor za ljudska prava u Majdanpeku kaže da ovakva situacija sa grejanjem u gradu nije smela da se dozvoli: "Mislim da su zatajili oni koji su odgovorni za život u ovom gradu. Nažalost, ni pojedinci ni političke stranke do sada nisu reagovoali. Pokrenuta je građanska inicijativa i formiran je štab za preduzimanje neophodnih mera. Svi smo u neizvesnosti koliko će ovo trajati."

Predsednik opštine Majdanpek Dragan Popović rekao je da se nada da će grejna sezona u Majdanpeku početi ove nedelje. On je objasnio je da se čeka kredit, a lokalna samouprava će oko Nove godine pokriti deo dugova sa 8 miliona dinara. On je rekao da, ukoliko bankarski kredit ne bude odobren, lokalna samouprava ima alternativno rešenje, ali nije želeo da kaže o kakvom se rešenju radi.

Inače, Skupština opštine Majdanpek sutra je trebalo da razmatra povećanje cena grejanja u tom gradu, ali je ta tačka skinuta sa dnevnog reda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.