Legalizacija marihuane: dobro ili zlo?

Izvor: Vostok.rs, 03.Jun.2011, 10:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Legalizacija marihuane: dobro ili zlo?

03.06.2011. - Neuspešan rat protiv narkotika

Legalizacija nekih vidova narkotika i prekid krivičnog gonjenja za njihovo uživanje način je borbi protiv rasprostiranja ovih smrtonosnih supstanci koji je predložila komisija UN. Proglasivši neuspešnim globalni svetski rat protiv najezde narkotika, bivši generalni sekretar UN Kofi Anan, kao i bivši predsednici Meksika, Kolumbije i Brazila koji se nalaze u stastavu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << komisije, došli su do zaključka da je jedini pravilan način borbe protiv ovog zla ukidanje zabrana.

Komisija UN je u svom referatu priznala očiglednu činjenicu: narkomanija nastavlja da progresira i broj onih koji koriste različite psihotropne droge raste iz godine u godinu. Neutešnu statistiku mogu da predstave praktično sve zemlje, gde se vodi borba protiv narkomanije. Samo koliko mogu da budu delotvorni ti načini koje predlažu prestavnici komisije?

Ni za koga nije tajna da u nizu evropskih zemalja, kao i u nekiliko država SAD „lake" droge – marihuana i hašiš – već su legalizovane. Samo broj onih koji ih uživa nije se smanjio, već je naprotiv skočio. Legalizacija „lakih" narkotika ne može da bude način borbe protiv narkomanije, smatra predsednik fonda Zdrava zemlja Vitalij Bogdančikov.

Prema legalizaciji nekih vrsta narkotika odnosim se krajnje negativno. Za čoveka kod kojeg se pojavila zavisnost, uživanje narkotika postaje smisao života. I ako se sada pojavljuju teškoće oko traženja, a zatim i uživanjem narkotika, njihovom legalizacijom nestaće sve prepreke. I upotreba će se uvećati na desetine puta.

Ne treba odustajati ni od krivičnog gonjenja narkomana i prodavaca droge, mada kazna ne treba da bude vrlo stroga, dodaje Vitalij Bogdančikov.

Narkomana ne treba oslobađati od odgovornosti, već naprotiv pozivati ga na odgovornost. I podvrgavati ga ne krivičnoj odgovornosti, već dati alternativu. Na primer, u Evropi za korišćenje narkotika predviđena je trogodišnja kazna zatvora. Ali osuđenom nude alternativu: godinu rehabilitacije u centru ili zatvorsko izdržavanje kazne. I postoji verovatnoća da će čovek odabrati lečenje. U tom slučaju pojaviće se nada da će on početi da se oporavlja.

Komisija UN u svom referatu nije samo ponudila svoje načine borbe protiv narkomanije, već je našla i krivce. Uglavnom su to one vlade koje smatraju borbu protiv narkomanije u svojoj zemlji efikasnom. Ipak pitanje kako da se efikasno bori protiv narkomanije i dalje ostaje otvoreno. Postoje pitanja i za komisiju UN: njen predlog borbe protiv narkomanije pomoću legalizacije narkotika deluje u najmanju ruku angažovano.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/ElPablo!/cc-by

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pranje ruku i hrane najbolja prevencija

Izvor: TvojPortal.com, 03.Jun.2011

03.06.2011.. BEOGRAD,  (Beta) - Pojačana higijena ruku i hrane jedini je način borbe protiv enterohemoragične ešerihije koli koja se pojavila u Nemačkoj i od koje je do sada umrlo 18 ljudi, izjavio je u petak epidemiolog Predrag Kon.. . . Kon je agenciji Beta rekao da je glavni simptom tog...

Nastavak na TvojPortal.com...

Kofi Anan i bivši predsednici za legalizaciju marihuane i ekstazija

Izvor: Blic, 03.Jun.2011

NJUJORK - Na okruglom stolu koji je održan juče svetski lideri pozvali su da se, posle 50 godina, donese drastična izmena strategije u borbi protiv narkotika. .."Globalni rat protiv droge nije uspeo, imamo strašne posledice po pojedince i čitava društva širom sveta. Hitno su potrebne fundamentalne...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.