Kraljevčani podižu krst na Stolovima

Izvor: RTS, 31.Jul.2015, 00:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraljevčani podižu krst na Stolovima

Vest o izgradnji krsta visokog 33,5 metara i teškog 40 tona u javnosti je pokrenula različite komentare, koji su često na ivici kritike. Posle krsta u Makedoniji, ovaj na Stolovima biće najvidljiviji pravoslavni simbol u ovom delu Balkana.
Kraljevčani su se dosetili, pa svoj krst dižu na visinu od 1.375 metara. Teško je reći koliko će ta ideja lokalnog planinarskog društva koštati. Prema procenama >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Milutina Vukosavljevića, sigurno više od 100.000 evra.

Milutin Vukosavljević, predsednik Planinarskog društva "Gvozden", kaže da svako daje koliko može.
"Dosad smo napravili prilazni put, urađen je iskop temelja, stopa temelja, a ove godine bi trebalo da bude urađen i temelj krsta", kaže Vukosavljević.
Simbol hrišćanstva slične visine već postoji u selu Progorelice kod Kraljeva, a na realizaciju čeka i projekat krsta na Gradini, na vrhu planine Kotlenik, preko puta planinskog venca Stolovi.
Takvi graditeljski poduhvati među vernicima izazivaju različite komentare.
Sveštenik Ljubinko Kostić, predsednik Odbora za postavljanje grandioznog krsta na Stolovima, ističe da znamenja koja se podižu sa blagoslovom crkve nisu samo gola građevina.
"U najteža vremena niču uvek najlepša i najvažnija ostvarenja. Ovo govori da nije zamro zadužbinarski duh", kaže Kostić.
Kraljevčani još nisu osetili neke konkretne blagodeti od hrišćanskih simbola u natprirodnoj veličini koji već postoje. Bog im nije preterano bliži.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.