Izgubili stanove zbog računa za grejanje

Izvor: Politika, 18.Apr.2011, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izgubili stanove zbog računa za grejanje

Od 12 Čačana kojima je zaprećeno plenidbom stanova osmorica odmah izmirili višegodišnje dugove. - Naplata skočila na 104 odsto

Čačak – Dvojici Čačana koji godinama nisu plaćali račune gradskoj toplani, ušavši u dugove više od 600.000 dinara, zaplenjeni su stanovi i biće prodati radi namirenja obaveza. Tako je početkom godine odlučio Osnovni a ovih dana potvrdio Viši sud u Čačku, pa su rešenja o ovakvoj naplati potraživanja postala pravosnažna.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Javno komunalno preduzeće „Čačak”, koje daljinskim sistemom grejanja snabdeva 8.000 potrošača u gradu, zahtevalo je da sudski budu zaplenjeni stanovi dvanaestorici meštana koji 12 godina ili duže nisu uplatili ni dinar za toplotu, uprkos činjenici da je protiv njih doneto između osam i 11 izvršnih rešenja za naplatu. U svim slučajevima dug je prešao deset odsto vrednosti stana. Inače, preduzeće je, pokušavajući naplatu, utvrdilo da se četiri od 12 spornih stanova rentiraju, dok još dvojica vlasnika žive u inostranstvu.

– Prva četiri sudska rešenja o prodaji nepokretnosti radi naplate dužnicima su uručena početkom februara, i to je potpuno promenilo njihov odnos prema obavezama. Odmah posle toga, od 12 rečenih korisnika osmorica su u veoma kratkom roku izmirila svoje obaveze za toplotu, dvojica su ušla u pregovore sa nama, a samo dvojica odlučila da se žale Višem sudu. U petak, 15. aprila, dobili smo rešenja iz kojih se vidi da su njihove žalbe odbijene – kaže za „Politiku“ dr Petar Domanović, direktor JKP „Čačak“.

Vlasnici dva sad već oduzeta stana u žalbama su navodili da su njihova dugovanja neuporedivo manja od vrednosti imovine koja im se pleni. Međutim, veće Višeg suda, kojem je predsedavala Slavica Lapčević, odbilo je žalbe navodeći u obrazloženju:

„Postojanje znatne nesrazmere između vrednosti nepokretnosti i iznosa potraživanja nije razlog koji sprečava izvršenje, već daje mogućnost izvršnom dužniku da predloži da se izvršenje sprovede na drugoj nepokretnosti ili drugom sredstvu, a to dužnik u konkretnom slučaju ne čini”.

U dva poslednja meseca, a posle prvostepenih rešenja o oduzimanju stanova, naplata grejanja u Čačku skočila je na čak 104 odsto, jer su mnogi korisnici požurili da izmire i deo zaostalih obaveza.

JKP „Čačak“ u ovom času dobavljačima duguje 221 milion dinara (170 miliona za gas), a potražuje 202 miliona: 165 miliona od građana, 34 miliona od privrede i tri miliona za takse. U prvoj kategoriji dužnika, među građanima, postoji grupa od oko stotinu korisnika čiji dug zajedno premašuje 50 miliona dinara. Zbog toga će preduzeće, saopštio je Domanović, nastaviti sa zahtevima da se dugovi namiruju plenidbom i prodajom stanova.

Tehnički direktor toplane Nenad Ocokoljić naglasio je da je protekla grejna sezona u Čačku, zbog niskih spoljnih temperatura, umesto 180 trajala čak 191 dan. Grejanje u 11 dodatnih dana neće biti fakturisano korisnicima, iako je toplana za to vreme na energente potrošila 8,5 miliona dinara.

Gvozden Otašević

objavljeno: 19.04.2011.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zbog dugovanja za komunalije građani ostaju bez automobila

Izvor: Blic, 19.Apr.2011, 01:10

BEOGRAD - Čačani zbog dugova za komunalije ostaju bez stanova, a Nišlijama sada preti oduzimanje automobila. Dug oko 10.000 građana za grejanje, vodu, iznošenje smeća i dimničarske usluge prema niškom Javnom preduzeću „Objedinjena naplata” (ON) iznosi 500 miliona dinara, a Predrag Milačić,...

Nastavak na Blic...

Dugovi "jedu" stanove i kola

Izvor: B92, 19.Apr.2011

Čačak/Niš -- Dvojici Čačana koji godinama nisu plaćali račune toplani, ušavši u dugove više od 600.000 dinara, zaplenjeni su stanovi i biće prodati radi namirenja obaveza...Tako je početkom godine odlučio Osnovni a ovih dana potvrdio Viši sud u Čačku, pa su rešenja o ovakvoj naplati...

Nastavak na B92...

NAPLATA GREJANJA U ČAČKU VIŠE NEGO UDVOSTRUČENA

Izvor: Kurir, 19.Apr.2011

ČAČAK- Posle prvostepenih rešenja o oduzimanju stanova, naplata usluge grejanja u Čačku više je nego udvostručena, posebno kad su u pitanju veći dužnici...- Potraživanja za daljinski sistem grejanja u Čačku trenutno dostižu oko 202 miliona dinara, izjavio je direktor JKP "Čačak" Petar...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.