Izvor: Blic, 25.Sep.2016, 09:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanišević: Srbiji potrebna ozbiljna pomoć kako bi zadržala human pristup prema migrantima

- Srbija je definitivno dobila najmanje novca za migrante. Naravno lepo je bilo čuti sve pohvale u Beču o našem dobrom i humanom pristupu tim ljudima, ali sve to košta i mi očekujemo pomoć sistemu - rekao je danas državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević za RTS.

Ivanišević je izjavio da balkanska migratska ruta nije zatvorena, i ukazao je da je Srbiji potrebna ozbiljna pomoć kako bi zadržala human pristup.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
On je istakao da Srbija ne traži da to bude biznis, kao što je, smatra, postao nekim nevladinim organizacijma, već traži da se pomogne direktno budžet, a to znači vojska, policija, sistem socijalne i zdravstvene zaštite.

Ivanišević je ukazao da već postoje ozbiljni troškovi u sistemu zdravstvene zaštite, koja se ne može odvijati u prihvatnim centrima.

- Očekujemo da uskoro otvorimo vrlo ozbiljne razgovore. Ukoliko želimo da nastavimo ovu politiku, a želimo i čuli smo izjavu premijera Aleksandra Vučića da nećemo podizati ograde i žice, to sve košta i očekujemo ozbiljniji i značajniji pristup od strane donatora - rekao je Ivanišević.

On je ukazao da se znatno smanjuje broj ljudi koji borave u kampovima na Kelebiji i Horgošu, precizirajući da se tamo nalazi oko 100 ljudi, a da je većina njih došla u Prihvatni centar u Subotici, gde je sada između 500 i 600 ljudi.

Podsetivši da u Srbiji boravi oko 7.000 migranata, Ivanišević je rekao da to nije kapacitet kojim Srbija ne može da upravlja, jer ima veliko i bolno iskustvo upravljanja migracijama iz devedesetih godina.

- Završavamo prihvatne centre duž cele rute i zimu dočekujemo spremni, kao i prošlu, ali stvarno očekujemo da razgovaramo ozbiljnije nego do sada. Ministar Vulin odlazi početkom oktobra u Ženevu, gde će razgovarati sa ozbiljnim ljudima, jer hoćemo da ukažemo da je Srbiji, da bi zadržala human pristup, potrebna i ozbiljna pomoć - zaključio je Ivanišević.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Vulin o Beču: Nismo zadovoljni, ali se bar zna da nema rešenja bez Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Sep.2016

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izrazio je danas nezadovoljstvo zaključkom samita u Beču o migrantskoj krizi, ali je istakao da je dobro što se Srbija uvažava i što se zna da bez Srbije nema rešenja...Vulin je rekao da se EU, kada delimo isti problem,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.