GALENIKA PREUZIMA SRBOLEK

Izvor: Kurir, 07.Sep.2010, 08:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GALENIKA PREUZIMA SRBOLEK

BEOGRAD - Problem „Srboleka“ biće rešen! Posle pisanja Kurira o situaciji u najstarijoj farmaceutskoj kući na Balkanu, reagovala su nadležna ministarstva, ali i

BEOGRAD - Problem „Srboleka“ biće rešen!

Posle pisanja Kurira o situaciji u najstarijoj farmaceutskoj kući na Balkanu, reagovala su nadležna ministarstva, ali i član gradskog veća Beograda Miroslav Čučković, koji je još jednom poručio da gradska uprava neće tolerisati loše privatizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << niti maltretiranje svojih žitelja.

- Gradska vlast nikada neće ostaviti radnike u Beogradu na cedilu, ma šta da je u pitanju! Posebno ne ukoliko, kao radnici „Srboleka“, imaju profitabilnu proizvodnju čije rezultate rada vlasnik, očigledno, zloupotrebljava! Stefanović ne izmiruje obaveze ni prema njima ni prema državi. To smo radili i kod drugih kompanija, kao što su PIK „Zemun“ i „Ikarbus“. Suštinski smo na raspolaganju Ministarstvu ekonomije i pomoći ćemo u svemu što je do nas. Konkretno, moguće je da se proizvodnja izmesti iz centra grada, ali samo ukoliko „Galenika“ preuzme ovu kompaniju. Oni su voljni da to učine. Razgovarao sam i s generalnim direktorom „Galenike“ i s predstavnicima sindikata, koji će radnike „Srboleka“ primiti kao svoje. Beograd ne može da ostavi svoje stanovnike na milost i nemilost neodgovornom vlasniku, pogotovo zato što „Srbolek“ proizvodi najbitnije lekove za srčane bolesnike i astmatičare - „nitroglicerin“ i „aminofilin“.

Čučković dalje navodi da je dogovoreno da Ministarstvo ekonomije nađe način da država postane većinski vlasnik „Srboleka“.

- I mali akcionari su voljni da pomognu, ali suština je da se vlasnik odrekne akcija zbog dugova prema državi, kako bi Vlada Srbije donela odluku o upravljačkim organima. Ideja zaposlenih da proizvodnja krene odmah pošto država preuzme većinski vlasnički paket je i te kako ostvariva. Takav primer je „Elektrozastava“ iz Rače. Ovde je problem to što je vlasnik „Srboleka“ Jovica Stefanović Nini nedostupan, pa će o tome morati da se pobrine MUP.

Što se srčanih bolesnika čiji životi zavise od „nitroglicerina“ tiče, Čučković poručuje:

- Neću spavati dok se ovaj problem ne reši, to je jedino što mogu da obećam u ovom trenutku.’

Policija na potezu

Zaposleni u „Srboleku“, koji zbog mahinacija svog vlasnika i njegovih dugova prema radnicima i državi štrajkuju već mesecima, juče su posetili Ministarstvo unutrašnjih poslova, gde ih je primio državni sekretar Dragan Marković. Kako navode, on je tražio kompletne informacije iz beogradske policije, koja poduže istražuje sve malverzacije u „Srboleku“.

Predsednik sindikata Tomislav Grubić kaže da im je Marković obećao da će policija hitno reagovati i da će aktivirati nekoliko krivičnih tužbi, o kojima je Kurir već pisao.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Nejasno otkud Islamskoj zajednici posedovni list

Izvor: Politika, 07.Sep.2010

Gradnja obdaništa ne bi mogla da počne da opština nije uknjižena kao vlasnik, kaže Fevzija Murić, član gradskog veća Novog Pazara..Novi Pazar – Gradska vlast Novog Pazara nema jasan odgovor otkud Islamskoj zajednici u Srbiji posedovni list za sporno zemljište na Hadžetu iz 1999. godine u...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.