Nejasno otkud Islamskoj zajednici posedovni list

Izvor: Politika, 07.Sep.2010, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nejasno otkud Islamskoj zajednici posedovni list

Gradnja obdaništa ne bi mogla da počne da opština nije uknjižena kao vlasnik, kaže Fevzija Murić, član gradskog veća Novog Pazara

Novi Pazar – Gradska vlast Novog Pazara nema jasan odgovor otkud Islamskoj zajednici u Srbiji posedovni list za sporno zemljište na Hadžetu iz 1999. godine u kojem se vidi da je kao vlasnik upisan vakuf „Mearif”. Pojedinci iz novopazarske uprave sumnjaju da je reč o falsifikatu.

Inače, na pomenutoj parceli 1999. godine izgrađena >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je četvorospratna stambena zgrada, tada namenjena  mladim bračnim parovima, poznata pod nazivom „Mrkonjićeva zgrada”.

„Niti je izgradnja te zgrade mogla da počne da situacija sa zemljištem nije bila čista, da parcela nije bila uknjižena na opštinu. Isto važi i za započeto obdanište – ne bismo mogli da uđemo u čitavu priču da opština nije uknjižena kao vlasnik”, objašnjava Fevzija Murić, član Gradskog veća.

Povodom  nedoumica čija je zapravo parcela u novopazarskom naselju Hadžet, Gradsko pravobranilaštvo Novog Pazara obratilo se Službi za katastar nepokretnosti u ovom gradu.

U odgovoru koji je stigao iz Službe za katastar piše čitav istorijat kako se menjalo vlasništvo na ovoj parceli označenoj kao 4438. Premerom grada Novog Pazara 1952. godine ova parcela, koja je tada bila pašnjak druge klase, površine od nešto preko četiri hektara, a u posedovnom listu bila je upisana na ime vakuf „Mearif”. Od tada pa sve do 1982. godine katastarska služba beleži nekoliko deoba pomenute parcele na manje jedinice.

„Na osnovu rešenja Skupštine opštine Novi Pazar od 26. marta 1982. godine katastarska parcela broj 4438/54 površine od 1,14 hektara prelazi iz posedovnog lista broj 184 KO Novi Pazar (društvena svojina – korisnik vakuf „Mearif”) u posedovni list broj 2260 i na opštinu Novi Pazar kao korisnika”, piše između ostalog u dopisu Službe za katastar. Ubrzo zatim kao korisnik tog opštinskog zemljišta naveden je tadašnji SIZ fizičke kulture.

Ova parcela se potom 2002. godine administrativnim prenosom sa Sportskog centra ponovo vraća na opštinu kao korisnika, kako bi se realizovao detaljni urbanistički plan, prema kome je ova parcela namenjena izgradnji društvenog objekta.

S. Bakračević

-------------------------------------------

Direkcija za restituciju: obe islamske zajednice traže plac na Hadžetu

Zahtev za vraćanje zemljišta na Hadžetu u Novom Pazaru uputili su i Islamska zajednica Srbije i Islamska zajednica u Srbiji iz Novog Pazara. Direkcija za restituciju ih je primila 2008. godine, ali ih nije rešavala, jer nije utvrđeno ko je pravni sledbenik nekadašnje zajedničke islamske zajednice.

Tatjana Luković-Jevremović, rukovodilac grupe za postupak vraćanja imovine ostalim verskim zajednicama, kaže da su ovaj podatak tražili od Ministarstva vera, ali da je tamo utvrđeno da su i jedni i drugi registrovani. Ali stav direkcije je da pravo na imovinu polažu ili jedni ili drugi, ali treba da se utvrdi ko.

Osim toga, ističe ona, niko od podnosilaca zahteva nije priložio akt o oduzimanju nepokretnosti, što je uslov za restituciju. A da li su obeštećeni po tržišnoj vrednosti ili ne utvrdilo bi se, kaže, veštačenjem.

– Ukoliko se islamska zajednica svojevremeno sporazumno odrekla zemljišta, kao što piše „Politika”, onda ona nema pravo na povraćaj te imovine– kaže Luković-Jeremić, uz ogradu da je ovo komentar na novinski članak, ali da ugovor nije videla.

Iz Direkcije za imovinu, kojoj su takođe prosleđeni zahtevi, juče nismo dobili odgovor.

M. U. A.

objavljeno: 08.09.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.