ETF-u nedostaje prostor

Izvor: RTS, 31.Maj.2015, 00:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ETF-u nedostaje prostor

Na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu studira oko 3.000 studenata. Od 20 hiljada, koliko ih je diplomiralo, 30 odsto nastavi postdiplomske studije. Od tog broja, trećina ih ostaje na doktorskim studijama. Ipak, većina se odlučuje da specijalizira u inostranstvu. Da bi ostali u zemlji, potrebni su bolji uslovi studiranja, kažu profesori.
Vlada Srbije je zbog interesovanja samih studenata, kao i zahteva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tržišta rada povećala upisne kovote Elektrotehničkom fakultetu. Tako ovaj fakultet već dve godine upisuje 160 studenata više.

A uslovi bi bili daleko bolji, kaže dekan Branko Kovačević, da je stiglo i obećano povećanje prostora kada je Vlada dodelila "Lolinu" zgradu fakultetu.
"Kad je trebalo da Ministartsvo prosvete preuzme zgradu, tadašnji ministar Tomislav Jovanović nije hteo da uzme tu zgradu, tražio je dodatna razjašnjenja, pre svega oko nekih materijalnih aspekata, materijalnih troškova i zapošljavanja novih ljudi", kaže Kovačević.
I dok je on tražio razrešenje deo zgrade je dodeljen Ministartsvu poljoprivrede, naveo je Kovačević. 
I priča je vraćena na početak. U ovom trenutku na jednog studenta umesto četiri dolazi dva kvadratna metra, a radi se od osam sati ujutru do deset uveče, sedam dana u nedelji. Posle ovonedeljnog sastanka u Ministarstvu prosvete, nazire se rešenje.
"Oni su dobili dva sprata oko hiljadu kvadra i ministar Verbić je to namenio ETF-u da dobijemo i taj deo. Ostao je sporan deo dva amfiteratra u aneksima zgrade koje su nekada bile konferencijske sale", kaže Kovačević.
Ukoliko bi fakultet dobio i taj deo uslovi studija bi bili daleko bolji i moglo bi i da se zaposli još nastavnika. U renoviranju bi pomogle firme koje sarađuju sa ETF-om.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.