Državni službenici neće da rade za bedne plate

Izvor: Blic, 26.Mar.2011, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državni službenici neće da rade za bedne plate

BEOGRAD - U Beogradu je juče protestovalo oko 20.000 nezadovoljnih radnika u prosveti, zdravstvu, policiji, pravosuđu i državnoj upravi zahtevajući poboljšanje ekonomskog i socijalnog položaja.

Predstavnici tri reprezentativna prosvetna sindikata, koji su protest i organizovali, predali su Ministarstvu prosvete protokol sa zahtevima o povećanju zarada, navodeći da će ako do ponedeljka on ne bude potpisan, odlučiti o daljem toku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << štrajka.

Oni su poručili predstavnicima vlasti da od zahteva neće odustati i pozvali su Žarka Obradovića, ministra prosvete i nauke, da konačno podnese ostavku. Štrajkači su ostavku zatražili parolama: „Lopove!" „Dole Obradović!" „Žare, Žare, vrati pare!" „Žarko, šta ćeš ovde? Daj ostavku i pali!", aludirajući na reklamu Univerziteta "Megatrend" na kome je ministar i zaposlen. Ostavku resornog ministra zatražio je i Leonardo Erdelji, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, uz konstataciju da se Srbija konačno probudila.

Nezadovoljni svojim materijalnim i ekonomskim statusom, radnici iz javnog sektora u podne su se okupili na Trgu Nikole Pašića. Sat kasnije krenuli su do Predsedništva, Vlade i Ministarstva prosvete.

Ispred Predsedništva, predstavnici prosvetnih sindikata pročitali su pismo upućeno predsedniku Borisu Tadiću.

„ Gospodine predsedniče, izvinite što smetamo, došli smo da kažemo da se cela Srbija probudila i da vas pitamo kako vas niko nije obavestio o tome. Iako je proleće i sve cveta, u Srbiji javni sektor vene", navodi se u pismu predsedniku.

Velikom mitingu je prisustvovao i Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije, koji je rekao da je policija sa svojim narodom i da će od sada svi sindikati javnih službi nastupati zajedno.

Povezane vesti: Radnici "Progresa" traže pomoć Tadića

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protest prosvete, zdravstva, policije i pravosuđa

Izvor: Politika, 26.Mar.2011

Ulicama Beograda juče je prošetalo, prema procenama novinara, oko 20.000 ljudi. – Prosvetari u štrajku 62 dana. – Predati zahtevi nadležnima..Sindikalni protest pod nazivom „Ustani, Srbijo” okupio je juče u Beogradu predstavnike prosvete, pravosuđa, zdravstva, policije, koji traže poboljšanje...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.