Protest prosvete, zdravstva, policije i pravosuđa

Izvor: Politika, 26.Mar.2011, 01:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest prosvete, zdravstva, policije i pravosuđa

Ulicama Beograda juče je prošetalo, prema procenama novinara, oko 20.000 ljudi. – Prosvetari u štrajku 62 dana. – Predati zahtevi nadležnima

Sindikalni protest pod nazivom „Ustani, Srbijo” okupio je juče u Beogradu predstavnike prosvete, pravosuđa, zdravstva, policije, koji traže poboljšanje svog materijalnog položaja i bolje uslove rada. Prema novinarskim procenama, centralnim gradskim ulicama šetalo je oko 20.000 ljudi, među kojima je bilo mnogo onih koji su >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << došli iz unutrašnjosti Srbije. Protest su organizovala tri prosvetna sindikata, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika „Nezavisnost“ i Sindikat radnika zaposlenih u prosveti Srbije, a pridružili su im se Udruženi sindikat Srbije „Sloga”, Novi sindikat zdravstva Srbije i Policijski sindikat Srbije. Najviše je bilo predstavnika prosvetnih radnika, koji su podsetili da se mnogi od njih nalaze u štrajku 62 dana, kao i da od njega neće odustati sve dok ne budu ispunjeni njihovi zahtevi koje su naveli u predlogu sporazuma koji je juče predat Ministarstvu prosvete i nauke.

Zaposleni u javnim službama i državnim organima okupili su se na Trgu Nikole Pašića, odakle su uz zvuke „Marša na Drinu” i pesme „Beogradskog sindikata” krenuli prvo ka zgradi Predsedništva gde su predali pismo za predsednika Srbije, Borisa Tadića, u kojem mu poručuju da se Srbija probudila.

„Predlažemo i Vama da to pod hitno učinite“, navodi se u pismu uz isticanje da prosvetni radnici štrajkuju već dva meseca zbog čega je dovedena u pitanje školska godina, da se pregledi u zdravstvenim ustanovama zakazuju šest meseci unapred, da policija nema u čemu da ide na teren, da sudski procesi predugo traju zbog opterećenosti sudova.

Sledeća stanica protestne povorke bila je zgrada Vlade Srbije u kojoj su predali protokol koji su potpisali udruženi sindikati javnih službi i državnih organa Srbije, upućen predsedniku Vlade Mirku Cvetkoviću.

Protest se završio pred Ministarstvom prosvete i nauke, gde su predstavnici prosvetnih sindikata uručili predlog sporazuma Zoranu Kostiću, pomoćniku ministra, u kojem, između ostalog, traže da im do 28. marta budu isplaćene pune plate, budući da su onima koji su bili u štrajku umanjene, kao i da budu urađene dve korekcije koeficijenta zarade od najmanje 10 odsto u aprilu i oktobru. Tek ako Ministarstvo prosvete i nauke i premijer i ministar finansija potpišu ovaj sporazum, koji ima osam tačaka i u kojem se traže i izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kao i izmene i dopune Posebnog kolektivnog ugovora za osnovne i srednje škole i učeničke domove, tri sindikata obustaviće štrajk.

Leonardo Erdelji, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, oštro je kritikovao odluku Ministarstva prosvete i nauke da nastavnicima koji su u štrajku budu smanjene plate.

– Tražimo da ministar objasni pismo koje je poslao školama, a u kojem se nalaže smanjenje zarada i da se suoči s prosvetnim radnicima, a ne da nam se obraća preko medija. Mi nismo građani drugog reda i ne rušimo državu, već tražimo da se obrazovni sistem stabilizuje, ojača, da bude kvalitetniji i bolji – rekao je Erdelji, koji je poručio i da se štrajk nastavlja budući da juče u Ministarstvu prosvete i nauke nije bilo nikoga ko bi mogao odgovoriti na zahteve prosvetnih radnika jer je ministar Žarko Obradović bio odsutan.

Sa skupa se mogla čuti još jedna poruka: da je prošlo vreme razjedinjenih i posvađanih sindikata. Živorad Mrkić, predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije, istakao je da će sindikati koji su juče protestovali od sada nastupati kao jedan i izdvojio to kao najjaču poruku jučerašnjeg protesta.

Premijer i ministar razmotriće predlog sporazuma

Pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić izjavio je juče da će predlog sporazuma koji su mu predali predstavnici tri prosvetna sindikat u štrajku, biti prosleđen na razmatranje premijeru Mirku Cvetkoviću i ministru prosvete Žarku Obradoviću. „O detaljima predlogatog sporazuma od devet tačaka obavestiću ministra prosvete i nauke, a on će dalje o svemu razgovarati sa premijerom Mirkom Cvetkovićem”, kazao je Kostić agenciji Beta.

On je naveo da će nakon što predlog sporazuma bude razmotren, premijer Cvetković pozvati sindikate na razgovor i upoznati ih sa stavom vlade.

J. Čalija

objavljeno: 26.03.2011
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika,   Štrajk policije

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.