Davinićev potpis za satelit težak 37 miliona evra

Izvor: Politika, 27.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Davinićev potpis za satelit težak 37 miliona evra

Vlada Srbije treba da odluči da li će da se žali na odluku arbitra da firmi „Imidžset internešenel” plati odštetu ili će isplatom staviti tačku na aferu

Nakon što je australijski arbitar, angažovan da presudi u aferi „Satelit”, u Londonu presudio da Srbija mora da plati odštetu od 37 miliona evra izraelskoj firmi „Imidžset internešenel” zbog nepoštovanja ugovora o zakupu satelita koji je juna 2005. godine potpisao tadašnji ministar odbrane >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << SCG Prvoslav Davinić, na potezu je Vlada Srbije, koja je ceo slučaj proglasila državnom tajnom. Kabinetu Mirka Cvetkovića je, kako „Politika” nezvanično saznaje iz izvora upućenih u tok afere, dostavljeno nekoliko predloga o tome kako postupati u budućnosti, pa ministri u najkraćem roku treba da odluče šta će država uraditi.

Jedna od varijanti jeste da se Srbija, preko Javnog pravobranilaštva, koje je zakonski zastupnik interesa države, žali na odluku arbitra redovnom sudu u Londonu (pošto je u tom gradu i vođen arbitražni postupak), a druga je da se prihvati odluka arbitra i Izraelcima isplati suma koja je presuđena, čime bi se izbegli i dodatni troškovi nastavka procesa koji su već pozamašni.

Podsetimo, kompanija iz Tel Aviva pokrenula je arbitražu nakon što je Srbija odbila da plati i jedan jedini cent od 45 miliona dolara, koliko bi, prema papiru koji je Davinić, uz prisustvo tadašnjeg predsednika SCG Svetozara Marovića, sa Izraelcima potpisao u jednom privatnom stanu u Parizu 4. juna 2005. godine, koštao zakup satelita. Vlasti u Beogradu ocenile su da bivši ministar odbrane nije imao ovlašćenja Saveta ministara SCG da ugovor sklopi, odnosno da nije poštovana procedura koja bi vodila potpisivanju, pa time i ugovor nije validan. Zbog toga je, pod sumnjom da je zloupotrebio službeni položaj, zatražena istraga protiv Davinića. Okružni sud u Beogradu je najpre novembra 2008. godine odlučio da nema mesta za sprovođenje istrage, ali je posle žalbe Vojnog odeljenja Okružnog tužilaštva, početkom 2009. godine, Vrhovni sud Srbije naložio Okružnom sudu da ponovo razmotri predlog za pokretanje istrage protiv Davinića.

Prema nezvaničnim informacijama, izraelska kompanija je raspoložena i za opciju da se ceo spor završi i na neki drugi način. Mogućnost kompenzacije spominjana je, doduše, još pre početka arbitraže, ali je u Beogradu izraelska ponuda shvaćena kao nepristojna. Kako za „Politiku” tvrde dobro upućeni sagovornici bliski srpskom državnom vrhu, kompanija iz Tel Aviva ponudila je identične ugovore prema kojem bi Srbija svakako na račun „Imidžseta” uplatila 45 miliona dolara, a za uzvrat bi dobila vatrogasna kola i još neku opremu, čija realna vrednost ne bi morala da odgovara vrednosti ugovora.

Nakon negativnog odgovora Beograda, „Imidžset” je zatražio arbitražu, uz zahtev da im se nadoknadi šteta u vrednosti od 32 miliona dolara. Sama arbitraža je, inače, vođena po pravilima Međunarodne trgovinske komore u Parizu, koja u jednom delu predviđaju tajnost arbitraže, pa čak i posle donošenja presude. I mada je uobičajeno da se procesi arbitraže vode prema pravilima kontinentalnog prava (švajcarskog ili nemačkog), ostaje nepoznanica zbog čega je ugovorom između Davinića i izraelske kompanije predviđeno da, ukoliko dođe do arbitraže, ona bude vođena prema pravilima engleskog prava.

Zbog toga je „Imidžset” i mogao da traži naknadu štete od 32 miliona dolara (što je izračunato po engleskom pravu), dok bi, da je korišćeno kontinentalno pravo, morali da dokažu da su pretrpeli toliku štetu.

Marko R. Petrović

[objavljeno: 28/03/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skandalozno: "AFERA SATELIT" KOŠTA NAS 37 MILIONA EVRA!

Izvor: Press, 26.Mar.2009, 23:37

Država Srbija mora da plati 37 miliona evra zbog nepoštovanja ugovora o zakupu špijunskog satelita koji je 2005. sa izraelskom firmom „Imidžset" potpisao bivši ministar odbrane Prvoslav Davinić, odlučio sud u Londonu. .Srbija mora da plati odštetu od 37 miliona evra izraelskoj firmi...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.