Izvor: B92, 15.Maj.2009, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dani Sarajeva u Beogradu

Beograd -- U Beogradu je počela treća manifestacija Dani Sarajeva.

Izložbom "Urbani kalendar" Ajne Zatrić i predstavama "Vremenski tunel" i "Mortal kombajn" sinoć su u Jugoslovenskom dramskom pozorištu otvoreni Dani Sarajeva. Festival organizuje Inicijativa mladih za ljudska prava, uz podršku Skupštine grada Beorgada.

Direktor Incijative mladih Andrej Nosov kaže da je jedan od osnovnih ciljeva edukacija mladih ljudi, koji o bivšoj Jugoslaviji znaju veoma malo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ili ništa.

"Mi smo radili ulične akcije tokom pripreme ovog festivala i fascinantno je, u nekom prostom kvizu na pitanje gde se nalazi Sarajevo, pa ono A, B, C – pod A je bila Bosna i Hercegovina, pod B Hrvatska – ne možete da verujete koliko vrlo mladih ljudi koji su popunjavali taj kviz misli da je Sarajevo u Hrvatskoj", kaže Nosov.

"Ovo je meni zvučalo kad sam prvi put čuo kao nešto neverovatno, ali to su nove generacije koje dolaze. One s bivšom Jugoslavijom, s BiH, ako hoćete, sa bilo kojim nasleđem nemaju ništa. Oni ne znaju ko je Tito, oni ne znaju šta se dogodilo devedesetih godina", navodi on.

Dani Sarajeva održavaju se od 14. do 17. maja na više mesta. Tokom četiri dana posetioci će moći da učestvuju u velikom broju panel diskusija koje se između ostalog bave slobodom medija i izražavanja, slobodom kretanja i bezviznim režimom, a planiran je i veliki broj koncerata i DJ nastupa, pozorišnih i filmskih predstava, čiji su autori sarajevski umetnici.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dani Sarajeva u Beogradu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 15.Maj.2009

Festival "Dani Sarajeva" otvoren je u četvrtak uveče u Beogradu, prvi put uz podršku gradskih institucija. Iako već treću godinu za redom ova kulturna manifestacija pokušava da obnovi veze prekinute nacionalističkom mržnjom i ratovima devedesetih, anketa organizatora daje poražavajući podatak...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.