Bolji uslovi u srpskim bolnicama, radovi se nastavljaju

Izvor: RTS, 26.Feb.2017, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolji uslovi u srpskim bolnicama, radovi se nastavljaju

Gotovo da nije bilo zdravstvene ustanove u Srbiji koja nije vapila za renoviranjem. Posle uloženih gotovo 700 miliona dinara radilo se u 140 zdravstvenih ustanova, a mnoge bolnice dobile su novi izgled i uslove dostojne i pacijenata i lekara. Za iste namene u ovoj godini Ministarstvo zdravlja izdvojilo je, za početak, 250 miliona dinara.
Godišnje se u Kliničko-bolničkom centru Zvezdara rodi oko 2.500 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << beba. O donedavnom izgledu Porodilišta i dalje svedoče pojedini nerenovirani delovi. Kako je tamo gde je sve sređeno, svedoče majke koje su se ovde već porađale.

"Najstariji ima 13 godina, mlađi jedanaest, i sad devojčica. Drastična je razlika, sve je lepše, čistije, bolje", kaže Aleksandra Janković.
Razliku primećuje i Bojana Đurović, koja kaže da su renovirana kupatila, sobe, tako da su bebe dobrodošle u boljim uslovima.
Direktor KBC "Zvezdara" prof. Petar Svorcan ističe da su uspeli kompletno da rekonstruišu drugi sprat bolnice, mokre čvorove, kuhinju, trpezariju na trećem spratu. Prema njegovim rečima, u toku su radovi na prvom spratu.
U zgradi do porodilišta, staroj 70 godina i danas je radno, sređuje se krov, za šta je izdvojeno 10 miliona dinara. Velike promene i na Institutu za ortopedske bolesti na Banjici koji je iskoristio 20 miliona, dobijenih u prvom krugu.
Docent. dr Zoran Baščarević sa Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti Banjica ističe da su tim sredstvima potpuno renovirali toalete, kupatila, sobe i kuhinje.
"Tako smo dobili na tri velika odeljenja, po 40-50 pacijenata, potpuno renovirane te sanitarne delove", rekao je Baščarević.
U prethodnim mesecima sređivalo se širom Srbije. U Zaječaru renovirane su zgrade stare više od veka.
"Sada ova bolnica liči na ozbiljnu ustanovu, a pre toga smo imali prilično oronule hodnike, instalaciju", kaže direktor Zdravstvenog centra u Zaječaru Stanislav Tadić.
U Valjevu je sređena Poliklinika, a u Leskovcu renovirana zgrada Psihijatrije, a kompletno su sređeni sanitarija i stolarija na Onkologiji.
"Ako se nastavi program Vlade, prvo što bi za bolnicu mnogo značilo jeste sanacija toaleta na Grudnom odeljenju", ističe v. d. direktora Opšte bolnice u Valjevu dr Zoran Đurić.
Kako najavljuje državni seketar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović, ove godine planiraju da ulože oko 250 miliona za redovno održavanje, za sanaciju toaleta, mokrih čvorova, vodovodne i kanalizacione mreže, krovova koji prokišnjavaju.
"To su sredstva koja ulaže Ministarstvo, menadžment zdravstvenih ustanova takođe mora da obezbedi jedan deo sredstava kao i lokalne samouprave", objašnjava Mahmutović.
Na sajtu Ministartva zdravlja su sve informacije za one koji čekaju sređivanje, kao i poziv izvođačima za podnošenje ponuda radova planiranih u martu i aprilu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.