Bez akreditacije za Univerzitet u Novom Pazaru, Zukorlić najavljuje žalbu

Izvor: RTS, 27.Okt.2016, 07:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez akreditacije za Univerzitet u Novom Pazaru, Zukorlić najavljuje žalbu

Univerzitet Muamera Zukorlića u Novom Pazaru ne može da upisuje studente na 17 smerova – rešio je Nacionalni savet za visoko obrazovanje. Razlozi su kvalitet nastavnika, manjkavost programa i sporni doktorati. Zukorlić poručuje da je odluka politička.
Nastavna sala Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru je prazna, a takva bi trebalo i da ostane. Tako je odlučio Nacionalni savet za visoko obrazovanje, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji je Univerzitetu odbio većinu akreditacija.

"Veliki broj nastavnika koji je angažovan je iz inostranstva, nije rešen njihov radni status u Srbiji. Velika većina tog nastavnog kadra je proizvedena na tom univerzitetu, u vreme kada taj univerzitet nije imao pravo da dodeljuje doktorske i master diplome. Recimo da je u neuobičajeno kratkom roku neko završio doktorske i master studije, u roku od mesec-dva dana", rekao je Miodrag Popović, generalni sekretar Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.
Dekan Filološkog departmana Internacionalnog univerziteta Jahja Fehratović negira tvrdnje Nacionalnog saveta.
"Reč je o direktnoj sprezi korupcije, monopola i šovinizma. Ništa od toga nije tačno", kaže Fehratović, koji je i sam tamo doktorirao.
"Što se tiče akreditacije, i u tom procesu, dokle god nije okončan – svi programi su validni i valjani", rekao je dekan Filološkog departmana.
To je potvrdila i Vlada, uprkos tome što je odlučivanje o akreditaciji bilo u toku. U zaključku iz novembra prošle godine, Internacionalnom univerzitetu Muamera Zukorlića se dozvoljava da radi i izdaje diplome – dok se ne odluči o akreditaciji.
Sada, kada je Nacionalni savet odlučio da 17 smerova ne akredituje, Fehratović, kao i Muamer Zukorlić, kaže da je odluka politička.
"Zato što u ovom nacionalnom savetu i komisiji za akreditaciju još postoje lobiji bliski bivšem režimu gospodina Tadića, koji je namerno opstruirao akreditaciju", tvrdi Fehratović.
Zbog ove, kako kažu – opstrukcije, žaliće se Upravnom sudu. Dok se sud ne izjasni, akreditacija nije definitivno odbijena. Ipak, Nacionalni savet upozorava da Univerzitet već godinama ne izdaje validne diplome.
"Sad je lopta u dvorištu Ministarstva prosvete. Mislim da moraju da pošalju prosvetnu inspekciju da ustanovi pravo stanje stvari, ali tu ministar donosi odluku", objasnio je Miodrag Popović.
RTS je pitao Ministarstvo prosvete hoće li to i učiniti, ali nije dobio odgovor. Odranije je poznat stav Ministarstva da studenti koji upisuju fakultet treba sami da vode računa o tome da li je on akreditovan.
Godišnja školarina na osnovim studijama Internacionalnog univerziteta je oko 1.000 evra.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zukorlić na TV Pinku u duelu sa Popovićem: Snosit ćete posljedice za tendenciozno uzbunjivanje studenata, roditelja i profesora – IUNP ima dozvolu za rad

Izvor: SandzakPress.net, 27.Okt.2016

Novi Pazar- Povodom informacije o zasijedanju Nacionalnog savjeta za visoko obrazovanje i njihove odluke o akreditaciji Internacionlanig univerziteta u Novom Pazaru, te autorkog teksta Muftije Muamera Zukorlića koji je objavljen u medijima kao reakcija na objavljene informacije, gosti Jutarnjeg programa...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.