BUS PLUS – Genijalno smišljena prevara

Izvor: BKTV News, 13.Nov.2012, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BUS PLUS – Genijalno smišljena prevara

Više tekstova, uglavnom na nezavisnim internet portalima, bavilo se Bus Plus-om i načinom na koji je uveden ovaj sistem naplate prevoza Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd. Iako je sam način uvođenja ovog sistema krajnje sumnjiv i obavijen velom tajne, ovog puta nećemo o tome.
Naime, stavićemo sve na papir, onako, kao kada neko izvodi računicu da li mu se nešto isplati ili ne.
Bus Plus-u po ugovoru pripada 8,3% od naplaćenih karata, što mesečnih povlastica, što onih >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << za pojedinačnu vožnju.
Po rečima samog gradonačelnika Beograda, Dragana Đilasa to iznosi u proseku oko 500 hiljada evra mesečno. Znači, Bus Plus naplati od građana Beograda novac za prevoz, uzme svoj mesečni harač od 8,3%, odnosno, 500 hiljada evra, a resto prebaci na račun GSP-a.
Nećemo sada o tome kako, kada i koliko dana taj novac leži na njihovom računu pre nego ih prebace GSP-u, i da li je moguće da se taj novac koristi i u neke druge svrha, tipa pozajmica, pa uzimanja kamate, nego ćemo se zadržati na onih 500 hiljada evra.
Na godišnjem nivou, ako pomnožimo dvanaest meseci sa 500 hiljada, Bus Plus-u ostaje 6 miliona evra.
Kada to pomnožimo sa 5, to znači da za pet godina Bus Plus prihoduje 30 miliona evra.
Zašto sa pet?
Zato što u ugovoru koji je Grad potpisao, stoji da Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd, može posle pet godina da otkupi ovaj sistem naplate od Bus Plus-a.
Hajde sada, da izračunamo zaradu.
Prihod je 30 miliona evra za 5 godina, troškovi su, kredit koji je uzeo Bus Plus za pokretanje sistema, a on iznosi 12 miliona evra, i neka su troškovi rada i održavanja ovog sistema još 10 milona evra za pet godina, dolazimo do toga da Bus Plus-u ostaje 8 miliona.
Da ne bi bili maliciozni, računaćemo i 20 odsto poreza, što dovodi do krajnje cifre od 6 miliona i 400 hiljade evra.
Posle svega, kao zaključak se nameće sledeće: Neko se setio kako da zaradi lovu, a da ništa ne uloži.
Naime, firme koje su osnovale Bus Plus, su stratovale sa po 500 evra kapitala, dobili su posao na sumnjivom tenderu, podigli su kredit od 12 miliona evra, koji će da vrate posle pet godina, za to vreme će zaraditi 6.4 miliona evra i na kraju će prodati sistem GSP-u, opet za neku dobru cifru.
I to sve preko leđa beograđana.
A grad Beograd planira da uzme kredit za kupovinu novih autobusa, koji će opet vraćati beograđani.
Priznaćete, zaista genijalno smišljen posao.
A jedan od glavnih razloga za uvođenje ove prevare, je bilo ’’povećanje naplate’’ karata i uvođenje u red gradskog prevoza.
Iskreno, ništa se spektakularno nije promenilo i to možemo svi da vidimo…
Gradski saobraćaj se odvija isto kao i pre, vozila su ista kao i pre, oni što su se švercovali i pre, i sada se ponovo švercuju…
Karte i dalje plaćaju samo oni koji moraju, odnosno oni kojima to regulišu preduzeća. Znači sva javna, državna i preduzeća lokalne samouprave, kao i oni ljudi kojima je to regulisano ugovorom o radu u privatnim preduzećima. I normalno penzioneri. Tako je bilo i ranije, pre BUS Plusa.
Svi ostali se voze kao i pre, kada uđe kontrola čekiraju kartu. Tako je i sa voznim redom, i dalje se ne zna, kada koji autobus na nekoj liniji ide. Dođeš na stanicu, pa kada naiđe prvi.
Sve u svemu sve je isto, samo što Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd, ima 500 hiljada evra mesečno, manje prihoda. To sada odlazi u privatne džepove nekih tamo turaka, masona ili šta su već.
Na kraju, postavlja se pitanje zašto se ni jedan ozbiljniji medij (ako takvih uopšte ima u Srbiji) ne bavi ovom temom?
Pa, nameće se zaključak, da onaj ko drži medije u Srbiji može da radi šta hoće, on je u neku ruku ’’gospodar Srbije’’.
Zaključite sami o kome se radi…
Nebojša Tatomir
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

AFERA GRADSKI PREVOZ: Policija istražuje bus-plus, Đilas ćuti!

Izvor: Kurir, 14.Nov.2012, 22:05

Tužilaštvo naložilo inspektorima za privredni kriminal da provere na koji način je preduzeće „Apeks“ dobilo posao uvođenja sistema „bus-plus“ u vozila GSP..BEOGRAD - Naložili provere!..Inspektorima za suzbijanje privrednog kriminaliteta beogradske policije naloženo je da provere poslovanje...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.