Uz vladiku se setili velikana

Izvor: Vesti-online.com, 26.Nov.2014, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uz vladiku se setili velikana

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej prvi put je posetio parohiju Srpske pravoslavne crkve u Gracu. Crkvena opština Svetih Kirila i Metohija u glavnom gradu pokrajine Štajerska koristi za službe velelepni i akustični hram, izuzetne arhitekture, na centralnom gradskom groblju, izgrađen pre Prvog svetskog rata u novogotskom stilu.

Pohvala vernicima: Episkopova beseda u hramu

 

Veliki broj vernika prisustvovao je liturgiji, a episkopu su sasluživali nadležni >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << paroh Miomir Sando i eparhijski đakon, otac Miloš Ždralić iz Beča. Mešoviti hor pod dirigentskom palicom Biserke Vasić iz Beograda, koja se nalazi na doktorskim studijama u Gracu, dao je posebnu draž i lepotu liturgiji. Svetoj čaši pristupio je veliki broj dece i omladine.

 

Susret s gradonačelnikom

Vladika Andrej se tokom posete Gracu sreo i sa predstavnicima Katoličke crkve i gradskih vlasti. Prvo je razgovarao sa biskupom Egornom Kapelarijem. Sreo se i sa gradonačelnikom Zigfridom Nagelom i Betinom Folat, delegatom pokrajinske skupštine.

Vladika je u besedi posle službe između ostalog pohvalio Srbe u Gracu na njihovom aktivnom stavu prema životu i spasenju. Brižljivi domaćini su pripremili svečani ručak za brojne zvanice. Na molbu episkopa Andreja, hor je dodatno pojao nekoliko bogoslužbenih kompozicija na opšte oduševljenje brojnih gostiju. Vladika je blagosiljao sve članove hora na čelu sa dirigentom Birsekom Vasić.

Prilikom posete Gracu evocirane su uspomene i na brojne srpske naučnike koji su ovde studirali i radili. U Gracu su bili između ostlih Nikola Tesla, Milutin Milanković i Ivo Andrić, koji je na Univerzitetu u Gracu odbranio doktorat.

 

Uskoro u Lincu

U crkvenoj opštini Linc uveliko se pripremju da dočekaju episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja. On će prvi put posetiti hram Svetog Oca Vasilija Ostroškog u gradu na Dunavu u subotu, 6. decembra. Liturgiju će služiti od 9 časova. Svešetnik parohije protojerej-stavrofor Dragan Mičić je pozvao vernike da u što većem broju dočekaju vladiku Andreja. Između ostalog, na liturgiji će se pričestiti i učenici veronauke.

 

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.