Savanović: Stradali nedužni pripadnici legalne JNA

Izvor: Cafe.ba, 03.Maj.2015, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savanović: Stradali nedužni pripadnici legalne JNA

ISTOČNO SARAJEVO - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da su u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine stradali nedužni mladići samo zato što su bili pripadnici legalne i legitimne JNA, vojske države koja je bila legitimna.

Savanović je rekao novinarima u Istočnom Sarajevu da to govori da je te godine, kada je počeo rat, duh vjere, povjerenja i velikodušnosti među narodima bivše Jugoslavije praktično bio pretvoren >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << u mržnju i ta mržnja se pretvorila u pucanj.

Savanović je, pred polazak na obilježavanje 23 godine od stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici, rekao da su, nažalost, u tom pucnju 2. i 3. maja poginula 42 mlada čovjeka, 73 ranjena i 207 zarobljeno, a među poginulima su bila 32 Srbina, šest Hrvata i po dva Bošnjaka i Albanca.

"To nam govori da u ovom vremenu, kada je mir još nježna biljka, taj mir moramo čuvati i tu biljku njegovati i zalijevati da nam se ne desi to što se desilo devedesetih godina, a i danas svi trpimo posljedice što, možda, oni koji su bili na čelu republika nisu dovoljno bili pragmatični i nisu donosili dobre političke odluke", naglasio je Savanović.

Savanović je rekao da političari koji nose najveću odgovornost moraju biti svjesni činjenice da žive u multietničkom društvu i da se samo kompromisima i uvažavanjem i jednih i drugih i trećih može doći do zajedničkih rješenja koja će značiti bolji život za građane.

On je rekao da se, iako još ima dijametralno suprotnih razmišljanja, nada da u narednom periodu dolazi garnitura ljudi koja će shvatiti realnost, koji će shvatiti pogubnost svega onoga što se desilo u proteklom i periodu.

"Mislim da neće biti ponovljene greške one vrste koje su bile 1992. godine", istakao je Savanović.

Služenjem parastosa u crkvi Svetog velikomučenika Đorđa u Miljevićima u Istočnom Novom Sarajevu počelo je obilježavanje 23 godine od stradanja pripadnika JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici.

Parastosu su, osim ministra Savanovića, prisustvovali potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, general u penziji Dušan Kovačević, predstavnici opštinskih boračkih organizacija, porodice stradalih i preživjeli vojnici JNA.

Kolona je u 10.00 časova, pod jakom policijskom pratnjom, krenula prema nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Obilježavanje 23 godine od zločina organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.