Žene u protestnom maršu centrom Beograda

Izvor: Blic, 08.Mar.2013, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene u protestnom maršu centrom Beograda

Protestnim maršom kroz centralne beogradske ulice, aktivisti i aktivistkinje Ženskog fonda “Rekonstrukcija” i Mreže “Žene u crnom” su ukazali na kršenje radnih prava žena u Srbiji. Njima su se priključili i aktivisti udruženja za podršku LGBT osobama, noseći zastave duginih boja.

Noseći transparente sa natpisima “Zašto država spava dok se krše moja radna

prava”, “Zakon je mrtvo slovo na papiru, ja hoću da živim od svog rada” i ispisane >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << članove Zakona o radu koji su kršeni, gradskim ulicama prošetale su aktivistkinje iz dvadesetak gradova Srbije.

- Ovim maršom optužujemo državu da pravi zakone koji su mrtvo slovo na papiru i da ne poštuje elementarna radna prava žena, kao i da stavlja žene u poziciju ropkinja - rekla je Staša Zajrić, jedna od organizatorki marša.

Žene su, pre šetnje, čitale svoja iskustva na Trgu republike, u kojima su, kako su isticale, kršena njihova radna prava.

- Postoji mnnogo žena starijih od 50 godina koje su radile u danas zatvorenim tekstilnim fabrikama. Država mora da obrati pažnje na te žene, njih neće nijedan poslodavac da primi, a još nisu za penziju - ističe Svetlana Šarić, aktivistknjinja Mreže “Žene u crnom”.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ženski marš

Izvor: Danas, 08.Mar.2013

Povodom Praznika žena, koji je juče obeležen širom sveta, u Beogradu i još nekoliko gradova Srbije organizovan je skup s porukom „Zašto država spava kada se krše moja radna prava!“. Ženski fond „Rekonstrukcija“ i Mreža „Žene u crnom“ su uličnim maršom kroz centar Beograda ukazali...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.