Izvor: Blic, 29.Sep.2016, 20:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠESTI PROTEST "NE DA(VI)MO BEOGRAD" Gore baklje ispred zgrade Višeg tužilaštva

Šesti po redu protest zbog rušenja objekata u Savamali počeo je danas oko 18 sati ispred Skupštine grada u organizaciji inicijative Ne da(vi)mo Beograd, odakle popunjen plato ljudi stigao ispred zgrade Višeg tužilaštva. Centar je prohodan za saobraćaj.

Sa razglasa ispred zgrade Tužilaštva puštan je snimljen govor o pravima i obavezama javnog tužioca i njegovih zamenika i pomoćnika.

Masa je zatim skandirala i tražila ostavke, a ostavljeni su i budilnici sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nameštenim skazaljkama na pet do 12 sati. Protestansti su upalili i baklje ispred zgrade.

Objekat čuva veći broj policije, ali bez puno opreme.

Skup je zastao bio i kod Beograđanke i sa razglasa se puštala špica televizije Studio B. Skandiralo se i ispred zgrade Komunalne policije. Trenutno ima više od 6.000 ljudi.

Prethodno održano je više govora podrške skupu ispred Starog dvora, među kojima su bili i Sanja Kljajić "Podržimo RTV", , Milica Lupšor iz Zrenjanina, aktivista Filip Vukša i Radomir Lazović ispred inicijative Ne da(vi)mo Beograd.

- Da pozdravimo ljude iz Šapca, Kraljeva, Niša, Zrenjanina, Bora, požege, Maldenovca, Prijepolja, Niša i Pančeva, koji su došlli da nam pruže podršku. Aplauzom pozdravimo i javne ličnosti koje su nam se pridružile i javno govorile o ovome. Sve se zajedno pitamo ko stoji iza fantomki - poručeno je sa govornice okupljenima, koji su dobili i pismo podrške od građanske platforme "Podrška za Barselonu".

Okupljenima se obratila i Sanja Kljajić u ime inicijative "Podrži RTV", govoreći o cenzuri u pokrajinskom servisu, pozivajući i sudije i tužilaštvo da čuvaju svoj kodeks.

Za mikrofon smenio je Filip Vukša, prestonički aktivista, ukazujući na komunalne probleme grada koji kaskaju sa rešenjima, uporedivši sa pomacima istrage oko rušenja Savamale.

Reč je dobila i Milica Lupšor iz Zrenjanina, koja se zalaže za prava radnika, ukazujući još jednom na težak položaj zaposlenih, koji kako navodi, ne mogu da odbrane svoja prava zbog korupcije i upletene politike u sudstvo i policiju.

"Nema straha, nema predaje" pod bilo kakvim pritiscima, sa govornice uzvikivao je Radomir Lazović iz inicijative Ne da(vi)mo Beograd, motivisavši masu da uzvikuje "Naš grad".

- Nema kotrole, istrage, slučaja - to je ono što se razotkirlo. Jel znate šta sad znači kada Siniša Mali da će sačekati rezultate istrage tužilašatva? - poručio je Lazović.

Ispred Starog dvora nešto pre 18 sati pristigli organizatori sa transparentima i oko 2.000 ljudi, a podršku su im pružili Zoran Alimpijević, Sonja Biserko i pevač Ogi Radivojević, pisac Marko Vidojković. Na protest je stigao i Ljubiša Beli Preletačević sa članovima svog mladenovačkog pokreta Sarmu probo nisi.

Sa razglasa puštala se muzika, dok su se okupljeni opremili i fantomkama, venecijanskim maskama, ali kačketima sa simbolom žute patke, koji su već sada preplavili plato.

Organizatori najavili su podršku udruženja građana iz drugih gradova, a među njima i poznati sportisti, novinari, pisci i drugi. Ovog puta protestno okupljanje nosi slogan "Nema straha, nema predaje" i prema rečima inicijative njegove poruke usmerene su Tužilaštvu , za koje tvrde da nije učinilo ništa da istraga o tome ko je rušio objekte u Savamali ima pomake. Zbog toga će se protestani prošetati do zgrade Višeg tužilaštva. Skup će se kretati Terazijama, Ulicom kraljom Milana do Slavije, a zatim Ulicom marašla Tolbuhina do Katanićeve ulice.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

ŠESTI PROTEST "NE DA(VI)MO BEOGRAD" Gorele baklje ispred zgrade Višeg tužilaštva

Izvor: Blic, 29.Sep.2016

Šesti po redu protest zbog rušenja objekata u Savamali počeo je danas oko 18 sati ispred Skupštine grada u organizaciji inicijative Ne da(vi)mo Beograd, odakle se oko deset hiljada Beograđana uputilo pred zgradu Višeg javnog tužilaštva u Katanićevoj. Masa se razišla, a centar je prohodan za...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.