Reagovanje pravnika: Otvoriti pitanje kvalifikacije načelnika Komunalne policije

Izvor: Blic, 25.Jan.2015, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reagovanje pravnika: Otvoriti pitanje kvalifikacije načelnika Komunalne policije

Povodom izjave načelnika komunalne policije, otvoreno pismo uputio je i Marko Mišić, diplomirani pravnik, na radu u pravosuđu 15 godina.

Povodom zadržavanja od strane komunalne policije sugrađanke A.S. bez vozne karte, kao i izjava povodom tog slučaja načelnika KP Beograda Nikole Ristića, želim da se zna sledeće:

Ristić je rekao da u "slučajevima kada građani odbiju da se legitimišu, policija uvek sumnja da su razlozi za to što već imaju problema sa zakonom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da su možda na poternici i da za njima policija već traga".

Moram istaći da ista nije zasnovana na pozitivno pravnim propisima koji regulišu nadležnost KP, jer KP niti načelnik nisu ovlašćeni da razmatraju pitanja krivično pravne prirode, posebno bez uputstva organa koji za to jesu nadležni.

Povodom izjave da je A.S. privedena od strane sluzbenika KP - radi njene lične bezbednosti, ističem da je stepen cinizma sramotan do te mere da se postavlja pitanje kvalifikacije načelnika za obavljanje poslova koji su mu povereni, posebno imajući u vidu činjenicu da će građani i javnost nakon ovog događaja KP postaviti na stub srama i prezira, sto je u suprotnosti sa ciljem sa kojim je ova delatnost uvedena u zakonodavstvo RS.

Smatram da nakon ovakvih izjava i stavova, u zemlji u kojoj se živi na rubu egzistencije, a imajući u vidu prekomernu upotrebu sile, sramoćenje sugrađanke, odnosno neznanja, neupućenosti u regulativu kojom se regulišu ovlašćenja komunalne policije, cinizma, sračunatih izjava - razmotre sve okolnosti slučaja, izreknu odgovarajuće disciplinske mere i podnesu krivične prijave protiv odgovornih, kao i da se dekriminalizuje odnosno izostavi kao prekršaj vožnja u gradskom prevozu bez odgovarajuće karte.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.