Počeli radovi na uređenju Savske promenade

Izvor: Studio B, 15.Jul.2015, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeli radovi na uređenju Savske promenade

Kao deo projekta uređenja javnih površina u Savskom amfiteatru, počelo je uređenje dela promenade uz Savamalu.

Taj deo smo prepoznali kao jedan od najznačajnijih delova grada i kao takav izabrali da bude u prvoj fazi uređenja šetališta, rekao je gradski urbanista Milutin Folić.

- Šetalište koje se uređuje imaće 1.800 metara, prostiraće se od Brankovog mosta do sajma i kada bude završeno, biće jedno od najlepših u Evropi. Biće bogato javnim sadržajima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << kao što su pešačke i biciklističke staze po svetskim standardima, amfiteatri za kulturne manifestacije, mnogo zelenila i mesta gde će ljudi moći da se odmore i osveže. Poseban akcenat će biti na igralištima za decu i silasku na reku -istakao je Folić.

U toku izvođenja prve faze od 300 metara, promenada će biti zatvorena tri meseca. Za to vreme biciklisti će moći da koriste alternativnu rutu preko Novog Beograda, koju je Sekretarijat za saobraćaj okarakterisao kao jedinu bezbednu prema Zakonu o bezbednosti u saobraćaju, iako je svima nama koji vozimo bicikle i predstavnicima bickilista koji su bili na sastanku pre mesec dana na ovu temu u Skupštini grada prva ideja bila da se ide Karađorđevom ulicom - rekao je Folić.

Prema njegovim rečima, u okviru samog projekta Savskog amfiteatra planirano je da 90 odsto saobraćajnica bude pokriveno biciklističkim stazama što je ogroman iskorak za uvođenje biciklistističkih staza u stari deo grada. Deo tog plana je i uređenje promenade čime će ona zadržati glavnu biciklističku stazu koja će biti izvedena u punoj dužini prema najvišim standardima i biti značajno uređenija nego postojeća.

- Razvoj mreže biciklističkih staza u gradu jedan je od prioritetnih projekata. Gradsko veće je usvojilo projekat „IME" koji promoviše identitet, mobilnost i ekologiju, u kojem je jedan od 20 potprojekata upravo razvoj biciklističkih staza, čime ćemo omogućiti da u Beogradu bicikl počne da se koristi kao vid javnog prevoza, a ne samo kao sredstvo za rekreaciju - naglasio je Folić.

Prvi korak biće povezivanje Brankovog mosta sa Studentskim trgom, a zatim povezivanje Pančevačkog mosta sa centrom, precizirao je gradski arhitekta. U nastavku će se raditi staza u Višnjičkoj ulici i dalje prema Mirijevu. U projektu rekonstrukcije Ruzveltove ulice koja će se raditi sledeće godine takođe je predviđena odvojena biciklistička staza.

- Za ove projekte javili su se i pojedini donatori, koji su spremni da budu partner grada u razvoju mreže biciklističkih staza - rekao je Folić.

U planu je i uvođenje sistema „bike-share", gde će građani moći da uzmu bicikl na jednom mestu i vrate ga na drugom, za šta je u pripremi gradska odluka koja će to da omogući, a koja će se naći na jednoj od narednih sednica Skupštine grada.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Počeli radovi na uređenju Savske promenade

Izvor: RTS, 15.Jul.2015

Uređenje dela promenade uz Savamalu počelo je u okviru projekta uređenja javnih površina u Savskom amfiteatru, a šetalište koje se uređuje imaće 1.800 metara i prostiraće se od Brankovog mosta do sajma. . Šetalište...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.