Izvor: Blic, 14.Avg.2016, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POSAO KOJIM SE BAVIM “Čišćenje kaveza nije problem, čak i kada su njima ZMIJE i KROKODILI”

Dešavalo se da me ujedne piton, kada ga hranim. Ipak, Kubanski krokodili su najagresivni kad uđem u kavez da čistim, ali sve je to deo posla koji volim­ - ovako počinje priču za Blic Aleksandar Rakočević koji brine o reptilima u Zoo vrtu.

Taj posao, već sedam godina obavlja Aleksandar Rakočević (34), momak koji je svoju ljubav prema reptilima odlučio da unovči tako što se redovno sa njima druži i brine da budu zadovoljne.

- Želja je krenula još kad sam >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bio dete. Počeo sam da gajim prvo zglavkare, kasnije sam krenuo na reptile kao što su zmije, gušteri dok to nije preraslo na mnogo veći nivo, te su ljudi kod mene mogli da vide neke od najotrovnijih zmija sveta nastavlja ovaj hrabri momak, dok sa lakoćom pušta zmije da mu gmižu niz ruke.

On i održava terarijume, ali tako da zmije ne vadi iz njega. To pre svega podrazumeva da  mora da proceni ponašanje životinje, jer  ih ne treba maltretirati i na silu ih premeštati sa mesta na kome im je prijatno.

Taj posao, pored njega, u Zoološkom vrtu ne obavlja niko. Da je rizičan, kaže da jeste, ali ne kao što je bio pre nekoliko godina kada je u vrtu bilo i nekoliko otrovnica.

-Bilo je nekoliko mambi, nekoliko kobri i tada je bilo rizično raditi jer svaki ujed takve zmije može da bude fatalan. Protivotrova za egzotične vrste zmija u našoj zemlji nema, jer ne postoji takva opasnost. Iz tog razloga, otrovne zmije više nisu izložene u "Vrtu dobre nade" – dodaje Aleksandar.

Neprijatnih scena, na svu sreću nije imao.

- Neotrovne zmije me jesu ujedale. Dešavalo se da me pitoni ugrizu dok ih hranim, ali to nije toliko opasno – kaže nam Aleksandar.

Što se tiče ostalih reptila, bez problema ulazi u kavez kod legende "Vrta dobre nade" aligatora Muje, kao i kod kubanskih krokodila za koje kaže da su jako agresivni i specifični po tome što skaču jako visoko.

- Kada radim sa njima moram da budem izrazito obazriv. Oni su mladi i generalno njihova vrsta je poznata po agresivnom temperamentu. Za razliku od ostalih krokodila koji većinu vremena provode u vodi, ovi to vreme mahom provode na kopnu, pa su brzi i vrlo visoko skaču – dodaje Aleksandar.

ŽIVEO SA 40 ZMIJA

- Kad sam se oženio, imao sam oko 40 otrovnih vrsta zmija kod kuće i žena je mislila da nisam normalan –  priča nam Aleksandar kroz smeh.

Vremenom se i supruga navikla na njegove ljubimce, ali nakon što je dobili dete, nije hteo da rizikuje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.