Optuženi negirali krivicu za paljenje džamije

Izvor: Studio B, 03.Nov.2010, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optuženi negirali krivicu za paljenje džamije

Bojan H. i Nemanja S. negirali su danas krivicu za paljenje Bajrakli džamije u Beogradu u martu 2004. godine, čime je završeno izjašnjavanje o optužnici svih okrivljenih u tom postupku.

Svi optuženi negirali su krivicu, a sudija Ivana Ramić zakazala je nastavak suđenja za 3. decembar, kada će početi izvođenje dokaza.

Zastupnik oštećene Islamske verske zajednice Rajko Danilović predložio je sudu da kao svedoka pozove tadašnjeg šefa beogradske policije >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Milana Obradovića, koji bi trebalo da kaže po čijem je nalogu povučen kordon policije koji je čuvao džamiju.

Obradović je smenjen posle paljenja džamije, a 2008. godine imenovan je za direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. O predlogu da on svedoči sud će odlučiti naknadno.

Bojan H, je na današnjem suđenju izmenio iskaz iz istrage i rekao da je u noći između 17. i 18. marta, kada je džamija paljena, bio na Ceraku gde živi, dok je u istrazi naveo da je bio na protestu ispred zgrade vlade i onda otišao u Gospodar Jevremovu ulicu u kojoj se nalazi džamija.

"Nisam kriv, ne poznajem nikog od optuženih, uhapšen sam šest meseci posle tog događaja. Jesam li uhapšen samo zato što sam navijač Rada? Ovo je politički proces. Optužnicu sam primio 2008. godine, kada sam uhapšen zbog nečeg drugog", rekao je on.

Bojan H. izdržava kaznu od 30 godina zatvora na koju ga je osudio Viši sud u Beogradu zbog ubistva navijača Voždovca Bojana Majića u vozu, 2006. godine, a Apelacioni sud u Beogradu nedavno je održao sednicu na kojoj je razmatrao žalbe na tu presudu.

Nemanja S. je rekao da nije kriv i da je 17. marta uveče krenuo "sam za masom". "Bio sam pod dejstvom opijata, kasnije sam se lečio, došao sam ispred kordona policije, bacio sam kamen na policiju, dobio sam gumeni metak u glavu, pao sam u nesvest i više se ničega ne sećam", rekao je Nemanja S.

Bajrakli džamija zapaljena je u noći između 17. i 18. marta 2004. godine, posle nasilja koje je izbilo nad Srbima na Kosovu.

Demonstranti su probili policijski kordon na uglu ulica Kralja Petra i Gospodar Jevremove i uz povike "ubij Šiptara" provalili u dvorište džamije, razbili prozore i zapalili džamiju.

U neredima je do temelja izgorela i biblioteka sa više od 7.000 knjiga.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nastavljeno suđenje za paljenje džamije

Izvor: Blic, 03.Nov.2010

Suđenje dvadesetorici optuženih za paljenje Bajrakli džamije 17. marta 2004. godine održano je danas pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu, iznošenjem odbrane dvojice optuženih. ..Bojan Horvatin, koji se tereti da je učestvovao u paljenju, negirao je navode optužnice tvrdeći da u trenutku napada...

Nastavak na Blic...

HRVATIN I STEVANOVIĆ: NISMO PALILI BAJRAKLI DŽAMIJU

Izvor: Kurir, 03.Nov.2010

BEOGRAD - Bojan Hrvatin i Nemanja Stevanović negirali su krivicu za paljenje Bajrakli džamije u Beogradu marta 2004, čime je završeno izjašnjavanje o optužnici svih okrivljenih u tom postupku. Svi optuženi negirali su krivicu, a sudija Ivana Ramić zakazala je nastavak suđenja za 3. decembar,...

Nastavak na Kurir...

Optuženi promenio raniju izjavu u vezi paljenja Bajrakli džamije

Izvor: Blic, 04.Nov.2010, 02:35

BEOGRAD - Suđenje dvadesetorici optuženih za paljenje Bajrakli džamije 17. marta 2004. godine održano je juče pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu iznošenjem odbrane dvojice optuženih. ..B.H., koji se tereti da je učestvovao u paljenju, negirao je navode optužnice tvrdeći da u trenutku napada...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.