NA DANAŠNJI DAN: Rođen jedan od naših najvećih matematičara i alasa

Izvor: Blic, 06.Maj.2016, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NA DANAŠNJI DAN: Rođen jedan od naših najvećih matematičara i alasa

Jedan od naših najpoznatijih matematičara, pa čak i jedini među 100 najznamenitijih Srba, rođen je na današnji dan 1868. godine u Beogradu. Mihailo Petrović, bio je i poznati Alas, po čemu je i dobio nadimak.

Mika Alas rođen je u centru Beograda, na Kosančićevom vencu, kao prvo od petoro dece. Završio je Prvu beogradsku gimnaziju, a zatim upisao prirodno-matematički smer na Filozofskom fakultetu. Svoje školovanje nastavlja u Parizu gde je diplomirao  matematičke >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nauke, a nakon dve godine i fizičke i čak je i bio najbolji student genercije.

Nakon toga 1894. vratio se u Beograd, gde je postao profesor za matematičku grupu predmeta na Velikoj školi, na kojoj će predavati narednih 44 godina. Predavao je i na Filozofskom fakultetu, na kojem je bio i dekan.

Nadimak Alas dobio je jer se bavio ribarstvom, a sa 37 godina postao je i ribarski majstor.

Profesor Mihailo Petrović umro je u svojoj 75 godini, u svom domu na Kosančićevom vencu, koji je danas pod zašitom države kao spomenik kulture, a njegovo ime nosi i Deveta beogradska gimnazija.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.