Lažne bombe odnele stotine časova u Sportskoj gimnaziji

Izvor: Politika, 09.Dec.2010, 23:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lažne bombe odnele stotine časova u Sportskoj gimnaziji

Više od 30 lažnih dojava o „miniranju” gimnazije. – obrazovni proces potpuno poremećen i pod hitno ga treba normalizovati

Učestalost dojava o podmetnutim bombama u Sportskoj gimnaziji na Topčideru prevršila je meru razumljivog. Ozbiljno je ugrozila redovan obrazovni proces u ovoj školi, ozlojedila i zabrinula učenike, profesore i rukovodstvo gimnazije. Zbog obustavljanja nastave radi detaljne provere zdanja i utvrđivanja da li su obaveštenja o postavljenom eksplozivu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << istinita ili ne izgubljene su ukupno dve radne nedelje. Gimnazijalci i njihovi predavači ne mogu tačno da prebroje koliko su izostajali sa nastave i u kojoj smeni. Okvirno kažu da škola treba da nadoknadi najmanje 700 časova i da je tome krivo više od 30 lažnih dojava o „miniranju” gimnazije.

Nijedan poziv dobronamernih „obaveštajaca” koji su uspeli da skrenu pažnju na ugroženu bezbednost u kući znanja ili da „miniraju” nastavu nije bio upućen sekretarijatu škole. Svaki je prijavljen policiji na broj 92. I to sa telefonskih govornica širom prestonice.

Počelo je 14. oktobra. Od tada svakog drugog, trećeg dana nastavu je remetila dojava. Decembar su obeležile svakodnevne provere škole jer policiji je neko javljao da je bomba podmetnuta i pre podne i posle podne. Dojave su bile lažne. A nisu ugrozile samo rad Sportske gimnazije nego i Vojne – ove dve škole rade u istoj zgradi.

Od novembra prošle godine Sportska – jedina škola ovog tipa u Srbiji koja obrazuje najtalentovanije sportiste, buduće reprezentativce, preseljena je iz malog oronulog zdanja u velelepni objekat Vojne gimnazije. Prostrana zgrada u ulici Petra Čajkovskog primila je đačku „porodicu” od oko 700 članova. Radili su u miru. Kadeti i sportisti gimnazijalci različitih škola bez problema učili su pod istim krovom. Sve dok lažno obaveštavanje o podmetanju eksploziva nije uzelo maha. Pošto škola nije obična, verodostojnost dojava proverava vojna policija. Za to vreme kadeti su u internatu, a sportisti napolju, cupkaju pred ogradom, šetaju oko Topčiderske zvezde, sede u kafićima... ili ih rukovodstvo škole pošalje kući.

– Zovu roditelji. Proveravaju što im deca nisu na časovima. Da li su pobegli iz škole, ili su ih profesori stvarno poslali kući, i tako nekoliko dana zaredom. I đacima je dojava preko glave. Ljute se i bune posebno četvrtaci zato što gube nastavu. Vojna policija kad proverava školu izbacuje napolje i zaposlene, a to se događalo i nekoliko puta dnevno. Na izmaku smo snaga. Hvata nas paranoja u iščekivanju nove dojave, a obrazovni proces potpuno je poremećen i pod hitno ga treba normalizovati – u dahu govori Zorica Prokić, sekretar Sportske gimnazije.

Gimnazijalci i profesori tragaju za odgovorom na pitanje šta motiviše pojedince da „miniraju” rad škole. Nije im jasno zašto bi se ometala nastava u kući znanja znanoj po tome što izlazi u susret đacima i prihvata da bude u drugom planu da bi nadareni gradili sportsku karijeru. Tome u prilog govori recimo impozantan uspeh Viktora Troickog, tenisera, kojem je ostalo da polaže maturu da bi završio ovu školu. Ni Stefana Babovića, fudbalera „Partizana”, niko ne juri da položi još dva ispita i zavredi diplomu Sportske gimnazije.

– Naša deca se dogovaraju sa predavačima kada će da odgovaraju. Zbog priprema, takmičenja, treninga rade pismene zadatke sa zakašnjenjem, što su propustili ispredaje se na dodatnim časovima... da nije tako, zbog izostanaka, svi naši đaci bi polagali razredne ispite. Škola i postoji da bi talentovani sportisti mogli da usklade obrazovanje sa drugim obavezama – razjasnila je Prokićeva.

Lažne dojave o postavljenom eksplozivu nisu nepoznate drugim školama. Obično su one „đačko oruđe” za odlaganje pismenih i kontrolnih zadataka. Ali ni u jednoj kući znanja pismeni i kontrolni se ne rade svakog dana, a toliko često „eksploziv” obustavlja nastavu u Sportskoj.

M. Simić-Miladinović

-------------------------------------------

Izgrednici nisu samo đaci Sportske

Pojačane su mere obezbeđenja oko zgrade Sportske gimnazije. Svi sektori Policijske uprave Beograda su se uključili u rešavanje problema, kaže Vesna Muratović, direktorka škole.

– Rezultat njihovog rada je više od 20 procesuiranih osoba, a za sada je podneto šest krivičnih prijava. Izgrednici su mahom maloletnici i nisu samo učenici naše škole – tvrdi Muratovićeva.

Pomoć u normalizovanju nastave zatražila je i od Vladimira Todića, gradskog sekretara za obrazovanje.

– Voljan je da maksimalno pomogne i saglasan sa nama da treba da se pronađu i kazne izgrednici – dodaje direktorka Sportske gimnazije.

Todić je pojasnio da će sekretarijat u okviru svojih nadležnosti pomoći školi, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, koje se ipak za sve prvo pita.

-------------------------------------------------

ANKETA: Da li „miniranje” škole zabavlja ili smeta?

Bespotrebno gubimo vreme

Ivona Ivkov, drugi razred, trenira umetničko klizanje: 

„Lažne dojave su bile zabavne u početku. Prijalo nam je da izostanemo sa kontrolnog ili da izbegnemo ispitivanje, a da su nam izostanci opravdani. Međutim, otrglo se kontroli. I sada mi to veoma smeta. Strahujem da ću ostati neocenjena zbog stotina izostanaka.”

Marija Strugar, drugi razred, odbojkašica:

„I ko hoće, ne može da odgovara, a profesori ne mogu da ispredaju lekcije jer svakog dana posle drugog časa zna se – hajdemo napolje, opet bomba. Da bismo nadoknadili časove, verovatno ćemo ići subotom u školu, a možda nećemo imati ni raspust. Kome to može da odgovara? Nikom.”

Luka Marković, drugi razred, vaterpolista:

„Ovog momenta mogu da izađem sa časa, niko mi neće zabraniti da izostanem sa nastave ako moram na trening. Ako zbog priprema nisam stigao da učim, nije problem da odgovaram sledeće nedelje. tako mi funkcionišemo i ne shvatam zašto neko obustavlja nastavu i pravi nam probleme.”

Danilo Bojić, četvrti razred, trenira plivanje:

„Dojave mi smetaju od prvog dana, kao i svim mojim vršnjacima. Profesori ne stižu da ispredaju lekcije, niti da nas ocene. Bespotrebno gubimo vreme, a čekaju nas i pripreme za upis na fakultete. Mi smo odbijali da izađemo iz učionice kada policija dođe da proveri da li je dojava lažna, ali smo bili primorani da napustimo čas.”

Anica Galić, profesor matematike:

„Lako ćemo nadoknaditi gradivo, samo ako se nastava normalizuje. Ne bi ovoga bilo da Sportska ima svoju zgradu. Ne mislim da bi tada dojave iščezle, ali bilo bi ih znatno manje. Proveru bi obavljale uigrane kontradiverzione ekipe policije, a ne vojna policija čija procedura traje tri sata.”

objavljeno: 10.12.2010.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đaci izgubili više od 800 časova zbog dojava o bombi

Izvor: NaDlanu.com, 10.Dec.2010, 15:06

BEOGRAD, 10. decembra 2010. (Beta) - Učenici Sportske gimnazije iz Beograda do sada su izgubili više od 800 nastavnih časova zbog lažnih dojava o podmetnutim bombama, rečeno je u petak agenciji Beta u toj školi. Kako je Beti rečeno, telefonski pozivi se redovno upućuju na adresu Sportske gimnazije...

Nastavak na NaDlanu.com...

Lažne dojave o bombi prekinule 800 časova

Izvor: Mondo, 10.Dec.2010

Učenici Sportske gimnazije iz Beograda do sada su izgubili više od 800 nastavnih časova zbog lažnih dojava o podmetnutim bombama, rečeno je danas agenciji Beta u toj školi.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.