Kućnim ljubimcima otvorena i vrata javnog prevoza

Izvor: Politika, 05.Jan.2012, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kućnim ljubimcima otvorena i vrata javnog prevoza

U autobuse, trolejbuse i tramvaje mogu da uđu samo psi koji nisu viši od 40 centimetara, i to od 9 do 13 sati i od 18 časova do ponoći

Od ovog meseca mačke i psi mogu da se voze gradskim prevozom, u skladu sa odlukom koju su u decembru usvojili odbornici Skupštine grada. Beograđani u vozila GSP-a mogu da uvedu ljubimce u posebnim transporterima koji treba da budu obezbeđeni katancem ili rajsferšlusom, a onemogućavaju da životinja pobegne ili dođe u kontakt sa drugim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << putnicima.

Psi koji imaju pravo da se voze gradskim prevozom ne mogu biti viši od 40 centimetara, a vozila javnog saobraćaja mogu da koriste od 9 do 13 sati i od 18 časova do ponoći.

Izmenjena je i Odluka o držanju kućnih ljubimaca koja se primenjivala 15 godina. Vlasnicima je dozvoljeno da na javnim površinama bez povoca šetaju pse od 22 do 9 sati u periodu letnjeg računanja vremena. Bez povoca psi mogu da se šetaju zimi od 20 časova do 10 sati. Na javne površine mogu samo životinje čipovane i vakcinisane protiv besnila. Usvojene odluke su prve koje su usaglašene sa Zakonom o dobrobiti životinja, usklađenim sa pravilima Evropske unije.

Nova odluka odobrava držanje pasa i mačaka u zajedničkim prostorijama zgrade (perionici, delu za sušenje rublja...) uz saglasnost svih stanara.

Za nepoštovanje Odluke o držanju kućnih ljubimaca predviđene su kazne od 5.000 dinara na licu mesta, a ako slučaj dođe kod sudije za prekršaje, počinioci će u zavisnosti od prekršaja morati da plate i do 75.000 dinara.

Nova pravila otvorila su kućnim ljubimcima i vrata prodavnica, hotela i ugostiteljskih objekata, a zabranjeno im je šišanje i četkanje na javnim površinama, držanje na terasi i balkonu bez nadzora, kao i ulazak u verske i sportske ustanove i objekte za preradu i prodaju hrane i lekova.

LJ. P.

-----------------------------------------------------------

Azil na Batajničkom drumu

Deo novog azila za napuštene pse, na zemljištu PIK „Zemun” na Batajničkom drumu, biće otvoren danas. U azilu će biti mesta za 1.246 pasa i 39 štenaca. Otvaranju će prisustvovati Predrag Petrović, sekretar za komunalno-stambene poslove, i predstavnici Veterinarske ustanove „Veterina Beograd”.

Osim Centra za sterilizaciju sa prihvatilištem za pse u Rakovici, u gradu od juna prošle godine radi azil Kovilovo na Paliluli u kome se trajno zadržavaju agresivni psi.

Prihvatilišta za pse su nužna, ali nisu rešenje problema nevlasničkih pasa, pa grad i ustanova „Veterina Beograd” pokušavaju da ga reše i kampanjom „Najbolji prijatelj”. Oni apeluju na sugrađane da posete njihov sajt www.veterinabeograd.rs. Tu će pronaći fotografije kučića koji u azilima čekaju usvajanje.

objavljeno: 05.01.2012

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pijani proterani čak i iz autobusa

Izvor: B92, 05.Jan.2012

Beograd -- Beograđani u alkoholisanom stanju više neće moći da koriste javni prevoz, a, sudeći prema zakonu, treba da budu oprezni i kao pešaci...Pijanim građanima zabranjen je ulazak u vozila javnog prevoza na osnovu izmena Odluke o javnom linijskom prevozu putnika koje su odbornici Skupštine...

Nastavak na B92...

Pijanima zabranjeno da koriste GSP

Izvor: S media, 05.Jan.2012

Pijanim građanima zabranjen je ulazak u vozila javnog prevoza na osnovu izmena Odluke o javnom linijskom prevozu putnika koje su odbornici Skupštine grada izglasali na poslednjoj sednici...Problem za ljubitilje dobre kapljice tu se ne završava, s obzirom na to da im, prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja,...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.