KAD LIKOVI ISKOČE IZ KNJIGE: Čitali smo romane u 3D kabini

Izvor: Blic, 04.Maj.2016, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KAD LIKOVI ISKOČE IZ KNJIGE: "Čitali" smo romane u 3D kabini

Kabina. U njoj jedna fotelja pored koje je polica sa knjigama. Sedamo i očitavamo barkod knjige. U sledećem momentu, na ekranu ispred nas, pojavljuje se glumac i počinje da priča deo iz knjige koju smo odabrali. Ovo je samo delić atmosfere koji svako od vas može da doživi ako poseti audio-vizuelnu kabinu za čitanje postavljenu u Narodnoj biblioteci u Beogradu.

Ono što je zanimljivo, sva dela u kabini su na francuskom jeziku, te je ovaj projekat savršena provera znanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za sve one koji uče ili već znaju francuski jezik.

- Na žalost, kod nas dela mogu da se čuju samo na francuskom jeziku, ali je zanimljivo zbog samih glumaca i predstavlja neko novo iskustvo koje do sada kod nas nije viđeno - kaže jedna od volonterki dok strpljivo upućuje svakog zainteresovanog čitaoca.

Da jezik nije prepreka, pokazao je red ispred kabine koji nas je sačekao kada smo stigli. Raspoložena grupica od 15-ak učenika iz Novog Pazara, nestrpljivo je čekala da dođe na svoj red. U jednom trenutku, po troje ih je ulazilo u kabinu.

- Kabina je osmišljena za jednu osobu, ali vidite pošto je gužva, dozvoljavamo i po dvoje, troje da uđu i zajedno uživaju u audio-vizuelnom "čitanju" knjige - objašnjava nam jedna od zaposlenih devojaka, uporno pokušavajući da smiri sve koji su čekali i ubedi ih da će svi stići na red.

Audio-vizuelnu kabinu je osmislio francuski umetnik Žoris Matje u kolaboraciji sa svojom umetničkom grupom Haut et Court. Kabina je u Beograd stigla iz Rumunije, i svi zainteresovani posetioci moći će da uživaju u njenom sadržaju do 20. maja nakon čega ova audio-vizuelna biblioteka odlazi na sajam knjiga u Frankfurt.

Radno vreme kabine je od 10 do 14 i od 15 do 19 sati radnim danima, subotom od 11 do 15 sati, a ulaz je slobodan.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.