Izvorska voda za piće samo na tri beogradske česme

Izvor: Blic, 20.Jun.2011, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvorska voda za piće samo na tri beogradske česme

BEOGRAD - Od 26 javnih česama sa izvorskom vodom na teritoriji grada, voda za piće ispravna je jedino na tri česme, i to Hajdučke, Miljakovačkog izvora i javne česme u Crkvi Svete Petke na Kalemegdanu, dok je sa ostalih ona bakteriološki ili fizičko-hemijski neispravna, pokazale su poslednje analize Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Osim česama sa izvorskom vodom, Beograd ima i 93 javne česme koje su povezane na gradski vodovod i ta voda je potpuno ispravna za piće.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Gradski zavod za javno zdravlje kontroliše kvalitet vode sa 26 javnih česama sa izvorskom vodom. Voda sa pet najposećenijih, a to su Hajdučka u Košutnjaku, Miljakovački izvor, izvori Svete Petke na Kalemegdanu i u manastiru Rakovica, kao i Sakinac na Avali, ispituje se dva puta mesečno, a sa ostalih jednom mesečno.

- Izvorska voda sa javnih česama ne prolazi tretman prečišćavanja i završne dezinfekcije, pa je najčešći problem koji se registruje mikrobiološka neispravnost i

ona je prisutna u najvećem broju ispitivanih uzoraka. U vodi sa pojedinih javnih česama evidentiraju se i fizičko-hemijska odstupanja, što je najčešće uslovljeno geološkim uslovima, odnosno sastavom zemljišta. Prema poslednjim rezultatima ispitivanja, higijenski je ispravna voda za piće samo sa tri javne česme - kaže za "Blic” dr Ivana Ristanović-Ponjavić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Ona navodi da na neispravnost vode za piće sa javnih česama sa izvorskom vodom utiče i nepropisan način izgrađene, neodržavanje ili oštećenje, ako se u njihovoj blizini nalaze potencijalni izvori zagađenja, kao što su divlje deponije.

Ispravna voda za piće

-Hajdučka česma, Košutnjak

-Miljakovački izvor, Miljakovac

-Izvor Svete Petke, Kalemegdan

- Sve to prouzrokuje povremenu ili stalnu mikrobiološku, biološku ili fizičko-hemijsku neispravnost vode za piće i takvi izvori ne mogu se smatrati higijenski i zdravstveno ispravnim. Kad se utvrdi neispravnost vode iznad svake javne česme sa izvorskom vodom postavlja se tabla da „voda nije za piće". Međutim, veliki problem stvaraju nesavesni građani koji skidaju te table, pa mnogi ne znaju da vodu ne treba da piju - ističe Ivana Ristanović-Ponjavić.

Kad je reč o javnim česmama povezanim na gradski vodovod, osim Gradskog zavoda za javno zdravlje, analizu ispravnosti vode vrši i sanitarna služba JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija”.

- Javne česme se svakodnevno čiste, a jednom nedeljno se dezinfikuju hlorovodoničnom kiselinom, a potom operu mašinom visokog pritiska. Do sada nam se nijednom nije desilo da je voda sa ovih javnih česama neispravna - kažu u "Beogradskom vodovodu i kanalizaciji".

Ne piti vodu sa ovih izvora

- Izvor Sveta Petka, manastir Rakovica

- Izvor Sakinac, Avala ulaz u Pinosavu

-Topčiderska česma, desna, Topčider

-Topčiderska česma, leva, Topčider

- Milošev konak, Topčiderski park

- Javna česma, Višnjička banja

- Kneževačka česma, Rakovica

- Kakanjska česma, Rakovica

- Javna česma Bele vode, Žarkovo

- Izvor Zmajevac, Žarkovo iznad Ateksa

- Javna česma Višnjica, selo Višnjica

- Javna česma Mali Mokri Lug, 29. novembra 15a

- Javna česma Higijenski zavod Grabovac

- Pašina česma II, Bulevar kralja Aleksandra, Zvezdara

- Javna česma Narodne odbrane Kaluđerica, Vojvode Stepe 55

- Javna česma Boleč, Boleč - pored Smederevskog puta

- Lovačka česma Beli potok, Beli potok - kod Lovačkog doma

- Velika česma Beli potok, Beli potok - ispod crkve

- Česma "Soko Štark”, naselje Braće Jerković

- Izvor Točak-Zuce

- Javna česma Jajinci, Ulica Vukašina Antića

- Velika česma Resnik, Resnik - ispod "Jugopetrol” pumpe

- Izvor Zelenjak Resnik - kod tunela

Povezane vesti: Zadovoljavajući kvalitet životne sredine u Beogradu

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počela sezona kupanja na Adi

Izvor: B92, 20.Jun.2011

Beograd -- Počinje zvanična sezona kupanja na Adi Ciganliji. Stručnjaci Gradskog zavoda za javno zdravlje kažu da je voda na Adi i bazenima u Beogradu sigurna za kupanje...Sa druge strane stručnjaci upozoravaju da kvalitet vode na javnim česmama u Beogradu nije svuda dobar...Dr Miroslav Tanasković...

Nastavak na B92...

Ispravna voda za piće na samo tri javne česme

Izvor: Studio B, 20.Jun.2011

Od 26 javnih česama sa izvorskom vodom na teritoriji grada, voda za piće ispravna je samo na tri česme, i to Hajdučkoj, Miljakovačkim izvorima i javnoj česmi u Crkvi Svete Petke na Kalemegdanu...To znači da je sa ostalih javnih česama ona bakteriološki ili fizičko-hemijski neispravna, pokazale...

Nastavak na Studio B...

KVALITET VODE NA BEOGRADSKIM KUPALIŠTIMA ISPRAVAN

Izvor: Kurir, 20.Jun.2011

BEOGRAD - Voda na Adi Ciganliji je zadovoljavajućeg kvaliteta za kupanje, kao i na svim otvorenim bazenima u Beogradu, dok kvalitet vode na javnim česmama u Beogradu nije svuda dobar, izjavili su stručnjaci Gradskog zavoda za javno zdravlje...Dr Miroslav Tanasković kazao je da kvalitet vode na Adi...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.