Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 18.Apr.2010, 08:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba srpskog folklora u savremenom modnom dizajnu

Izložba "Zubun 2010 - srpski folklor u savremenom modnom dizajnu" biće otvorena u ponedeljak, 19. aprila, u Etnografskom muzeju, najavljeno je iz te kuće.

Izložba "Zubun" - kolekcija Etnografskog muzeja u Beogradu iz 19. i prve polovine 20. veka, autorke mr Mirjane Menković, koja je otvorena septembra 2009. godine, poslužila je kao inspiracija savremenim umetnicima i dizajnerima.

Modni studio "Klik", uvidevši značaj srpskog kulturnog nasleđa u kreiranju savremenih odevnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << predmeta, okupio je grupu afirmisanih modnih stvaralaca koji su kreirali i izradili stilizovane odevne predmete i modne detalje pod uticajem ornamentike na zubunu, kao jednom od veoma važnih tradicionalnih odevnih predmeta žena na Balkanu.

Uz originalne muzejske eksponate biće predstavljeni i novi modeli dizajnera, radovi studenata i dece. Ugrađivanjem elemenata tradicionalne srpske ornamentike u savremeno modno stvaralaštvo, utiče se i na očuvanje srpskog kulturnog identiteta, navodi se u saopštenju.

Posle izlaganja u Beogradu, izložba "Zubun 2010" biće predstavljena u Srpskom kulturnom centru u Parizu, koja će biti organizovana početkom jula, tokom Pariske nedelje mode.

Pored toga, Etnografski muzej, kao organizator, i Modni studio "Klik" radiće zajedno na pripremi izložbi i modnih revija koje će biti predstavljene tokom međunarodne konferencije sa temom "Kultura odevanja između Istoka i Zapada" Komiteta za kostim i etnologiju Međunarodnog saveta muzeja (ICOM). Konferencija će biti održana u oktobru 2011. godine.

Izložba u Etnografskom muzeju će biti otvorena do 25. aprila.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dva veka Jovine gimnazije

Izvor: Radio 021, 18.Apr.2010

Izložba "Dva veka osnovnog pisma Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj"" kustosa Čarne Milinković biće otvorena u ponedeljak, 19. aprila u 19 časova, u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.