Srpski folklor i moda

Izvor: Blic, 19.Apr.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski folklor i moda

Etnografski muzej i Modni studio „Klik” večeras (20) otvaraju izložbu koja nosi atraktivan naziv „Zubun 2010. Srpski folklor u savremenom modnom dizajnu”. Autori izložbe su Tamara Radivojević, JPS Jelena i Svetlana Proković, Sandra Janković, Evica Milovanov-Penezić i studenti francuske visoke škole „Mod’Art Beograd”. Izložba traje do 25. aprila.

Kolekcija Etnografskog muzeja u Beogradu, prema centralnoj kartoteci, sadrži 622 zubuna. Zanimljivo je kako je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << došlo do ove netipične izložbe koja u nazivu sadrži staru srpsku reč za prsluk bez rukava. Izložba „Zubun - kolekcija Etnografskog muzeja u Beogradu iz XIX i prve polovine XX veka, autorke mr Mirjane Menković, koja je otvorena septembra 2009, poslužila je kao inspiracija savremenim umetnicima i dizajnerima. Modni studio „Klik”, uvidevši značaj srpskog kulturnog nasleđa u kreiranju savremenih odevnih predmeta, okupio je grupu afirmisanih modnih stvaralaca koji su kreirali i izradili stilizovane odevne predmete i modne detalje pod uticajem ornamentike na zubunu (vrsta prsluka bez rukava, koji je prednjom stranom otvoren), kao jednom od veoma važnih tradicionalnih odevnih predmeta žena na Balkanu. Uoči samog zatvaranja izložbe „Zubun”m Modni studio „Klik” u saradnji s Etnografskim muzejom u Beogradu organizovao je izložbu „Zubun 2010 - srpski folklor u savremenom modnom dizajnu”.

Uz originalne muzejske eksponate predstavljeni su i novi modeli dizajnera, radovi studenata i dece. Izložba „Zubun 2010” održava se istovremeno sa Nedeljom mode u Beogradu, jačajući time svest o srpskoj kulturnoj baštini na domaćem i međunarodnom nivou.

Posle Beograda, izložba „Zubun 2010” biće predstavljena u Srpskom kulturnom centru u Parizu, početkom jula 2010, tokom Pariske nedelje mode.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.