Đilas: Ugrožena davanja, Republika nije uplatila novac

Izvor: Studio B, 06.Jun.2013, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas: Ugrožena davanja, Republika nije uplatila novac

U budžet Grada danas nisu prebačena sredstva od poreza na plate, sa obrazloženjem da devet ustanova čiji je grad osnivač imaju neke neizmirene obaveze prema državi.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas pita na osnovu čega bilo ko blokira Grad Beograd zbog toga što devet ustanova kao što su dečiji kulturni centri, pozorišta, biblioteke nisu uplatila nekoliko desetina hiljada dinara.

-Grad Beograd danas je uskraćen za sredstva koja mu pripadaju po osnovu poreza >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << na plate, sa obrazloženjem da devet ustanova kojima je grad osnivač nisu u roku od 45 dana uplatile dostavljene fakture u skladu sa zakonom koji je katastrofa za ekonomiju ove zemlje i što će se sigurno pokazati u narednom periodu. Ovo je nastavak maltretiranja grada od strane republike, rekao je gradonačelnik Beograda, na vanrednoj konferenciji za novinare.

- Pre svega se postavlja pitanje na osnovu čega bilo ko blokira grad Beograd zbog toga što devet ustanova, kao što su Dečji kulturni centar, Pozorište „Puž", Biblioteka „Dimitrije Tucović", Predškolska ustanova „Vračar", „Sima Milošević", „Rakila Kotarov Vuka" i Centar za kulturu Grocke, nisu uplatile nekoliko desetina hiljada dinara. Grad jeste osnivač tih ustanova, ali one imaju svoje direktore, upravne odbore, račune i ne mogu gradonačelnik Beograda i grad da odgovaraju za nešto što one eventualno nisu ispoštovale. Ukupne obaveze, koje navodno nisu plaćene, iznose 1.175.000 dinara, a zbog toga je gradu danas uzeto sto miliona dinara. Danas nemamo mogućnost da taj novac uplatimo što ustanovama koje su na budžetu, što porodiljama, trudnicama, za socijalnu pomoć, subvencije za gradski prevoz... Samim tim, grad ulazi u prekršaj jer ne može da izvrši svoje obaveze. Zato se nameću pitanja dokle više i gde je kraj, šta je sledeće što treba da se učini ovom gradu da bi neko napokon bio srećan i zadovoljan. Pritom, od ovih devet ustanova ispostavilo se da je osam platilo u roku, ali u informativnom centru u republičkom trezoru ne mogu da spoje te podatke - kazao je Đilas.

On je postavio direktno pitanje Mlađanu Dinkiću, ministru privrede i finansija, gde je granica i podsetio da su Beogradu na kraju prošle godine već uzete tri milijarde dinara. Budući da je danas uzeto sto miliona dinara, da li to znači da će tako biti svaki naredni dan i kako grad da funkcioniše u takvim uslovima. 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đilas: Račun Beograda ostao bez 100 miliona dinara

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Jun.2013

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da na račun grada republika danas nije uplatila 100 miliona dinara, zbog navodnog duga devet gradskih ustanova od nekoliko desetina hiljada dinara.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.