Devojčica koju je ogrebao vuk puštena kući

Izvor: Politika, 22.Apr.2014, 22:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devojčica koju je ogrebao vuk puštena kući

Incidenti u „Beo zoo-vrtu” u prethodnih nekoliko godina desili su se uglavnom zbog nepoštovanja bontona vrta i nepažnje posetilaca

Dvadesetdvomesečna K. V., na koju je u nedelju u „Beo zoo-vrtu” skočilo mladunče arktičkog belog vuka, juče je otpuštena iz klinike u Tiršovoj ulici, potvrđeno je u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Devojčica je u nedelju primljena sa oguljotinama u slabinskom delu leđa, a juče je puštena kući, jer je njeno zdravstveno stanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bilo dobro.

Nezgoda se dogodila u nedelju oko 18.20 časova kada je dvadesetdvomesečna K. V. sa roditeljima obilazila vrt. Oni su naišli na Maksa, jedanaestomesečno mladunče vuka koji se sa volonterkom O. M. igrao u bebi zoo-vrtu. Do nezgode je došlo, jer se Maks, vakcinisano mladunče vuka koje je bilo na povocu, najverovatnije zbunilo i skočilo na devojčicu kako bi se i sa njom igralo. Roditelji su se uplašili da se detetu nešto ne desi, pa su pokušali da mladunče odvoje od nje, ali on ju je iz straha ogrebao verovatno zbunjen što ga diraju.

– Maks je dobroćudan i prethodnih dana novinari koji su dolazili u vrt, ulazili su u njegov kavez. Majka je Maksa kao štene odbacila i on je otada odgajan „na cuclu” u bebi zoo-vrtu, a o njemu su brinuli volonteri i radnici. Životinje odgajane na ovaj način praktično su pitome, neuporedivo pitomije nego kada odrastaju uz majku, i nisu ništa opasnije, na primer, od šarplaninca ili od nemačkog ovčara – ukazao je Nenad Avramović, poslovođa u „Beo zoo-vrtu” dodajući da ova vrsta vukova i u prirodi pitomija od nekih njihovih „rođaka”.

Bez obzira na to da li je neka životinja pitoma ili divlja, čovek nikada ne zna čime može da bude iziritirana. A da ne bi došlo do incidenata u zoo vrtovima, postoji bonton ponašanja, ali ga se mnogi posetioci, nažalost, ne pridržavaju. U to se juče uverila i reporterska ekipa dok je šetala prema kavezu sa Maksom. I pored vidljivih obaveštenja o ponašanju u vrtu roditelji su dozvoljavali deci da hrane životinje kokicama ili smokijem, naginjali se ka kavezima, a zavlačili su ruke kako bi pomazili životinje uprkos zabrani. Upravo ovakav vid „zabave” posetilaca prethodnih nekoliko godina izazvao je niz incidenata.

– U avgustu 2007. B. J. (23) je nastradao u kavezu s tibetanskim medvedima kada je pao sa zidina iznad ovog prostora. Na mestu ove tragedije pronađene su prazne limenke piva, mobilni telefoni, dokumenta preminulog...

– U avgustu 2009. povredio se šestogodišnji I. Š. kada je istrgavši se iz ruku roditelja pao u kavez sa slonovima. On je lakše ozledio glavu pri padu, ali nije dolazio u kontakt sa životinjama.

– U aprilu 2010. teško je povređen šezdesetpetogodišnji M. P. kada je ušao u ograđeni prostor za slonove kako bi izvukao unuka koji se provukao kroz rešetke.

– U julu 2013. registrovan je incident sa vukovima, kada je jedan predstavnik ove vrste odgrizao deo prsta leve šake devetogodišnjem M. R. Dečak je, po rečima Vuka Bojovića, do kaveza prošao provlačeći se kroz zaštitne ograde.

D. A. – N. B.

objavljeno: 23.04.2014
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.