Besplatno testiranje na HIV u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata

Izvor: Blic, 13.Okt.2015, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatno testiranje na HIV u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata

Besplatno, dobrovoljno, poverljivo savetovanje i testiranje na HIV mogu uraditi svi zainteresovani mladi, ali i stariji građani do 16. oktobra, u periodu od sedam do 20 sati u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata. Ova mogućnost pružena je i organizovana povodom Dana zdravlja studenata Univerziteta u Beogradu, koji se obeležava 17. oktobra.

 - Tim povodom imaćemo nekoliko lepih aktivnosti, cele nedelje ćemo raditi testiranje na HIV u Savetovalištu za dobrovoljno poverljivo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << savetovanje i testiranje na HIV. To znači da ćemo raditi ceo dan. Ovo je važno istaći jer inače regularno radimo samo u jednoj smeni, pa mnogi kojima se radno vreme poklapa sa našim, ne mogu da urade test u našem savetovalištu - kaže prim dr Mila Paunić, specijalista epidemiologije i Šef Savetovališta za testiranje na HIV.

Ona ističe da je važno da što veći broj ljudi, posebno mladih, dođe na savetovanje i testiranje.

- Rana dijagnostika je život. Takođe važno je naglasiti da test mogu da urade svi građani i građanke, dakle ne samo studenti. Posebno važno da mladi koji su imali neki rizik za HIV zaista dođu, jer samo rana dijagnostika HIV infekcije pruža veliku šansu za dobru prognozu uz pravovremeno lečenje. HIV je danas infekcija sa kojom se stari, kada se na vreme otkrije - naglašava prim. dr Paunić.

Dan zdravlja studenata biće obeležen centralnom manifestacijom na Platou ispred Filozofskog fakulteta.

- Manifestacija će biti održana u subotu od 12 do 14 sati i to je lepo osmišljen program uz zabavne zdravstvene aktivnosti. Biće vežbi za mentalno i fizičko razgibavanje, kviz na temu zdravlja. Svi koji dođu moćiće da urade analizu glikemije, odnosno šećera u krvi. Imaće takođe priliku da izmere procenat masti u organizmu, a biće podeljene i lepe nagrade - kaže doktorka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.