Deca vozila Recikl - bicikl koji reciklira limenke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Apr.2015, 23:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca vozila Recikl - bicikl koji reciklira limenke

Najmlađi posetioci Supernatural festivala koji je održan na Adi Huji u Beogradu, takmičili su se u vožnji Solagro Recikla - bicikla koji reciklira limenke.

Spajajući vežbanje i zaštitu prirode, deca su uz mlade stručnjake Solagro tima koji su osmislili jedinstveni bicikl, na zabavan način učila o značaju zaštite životne sredine, pokušavajući da obore rekord od 20 presovanih limenki u minutu.

Mladi inženjeri su sve vreme odgovarali na pitanja dece >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i roditelja o ekologiji i takođe pokazali kako se koriste i ručne prese za reciklažu, čiji značaj sve više raste jer štede prostor u običnim kantama i kontejnerima, saopštio je Solagro tim.

One su u stanju da smanje zapreminu ambalaže za 80 odsto u odnosu na početno stanje, a pritom mogu da služe i kao atraktivan oglasni prostor ili ukras.

"Procena Evropske unije je da će u narednih 10 godina količina otpada biti povećana pet puta. Srbija već ima velikih problema u odlaganju i postupanju sa ambalažnim otpadom i jasno je koliko moramo da generacije koje dolaze, ali i njihove roditelje, pravilno edukujemo i objasnimo im koliko je važno čuvati prirodu", izjavio je Nemanja Janić, jedan od inženjera Solagro Tima.

Recikl je zapravo statični bicikl, nalik onima u teretanama i fitnes centrima. Sastoji se od rama bicikla sa pedalama i mehanizma za presovanje.

Proces presovanja limenki je veoma jednostavan. U uvodnik koji se nalazi na vrhu mehanizma ubacuju se limenke. Okretanjem pedala one se presuju. Tako ispresovane limenke upadaju u kutiju koja se nalazi ispod mehanizma. U jednom minutu moguće je ispresovati 20 limenki, što naravno zavisi od fizičke kondicije onoga ko "vozi" Recikl.
Pogledaj vesti o: Ada

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.