Verbić za “24 sata”: Školska godina neće trpeti zbog štrajka

Izvor: 24sata, 27.Nov.2014, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Verbić za “24 sata”: Školska godina neće trpeti zbog štrajka

Školska godina neće trpeti zbog štrajka. Završiće se najregularnije moguće, a na nama je da nastavimo ozbiljno da radimo na platnim grupama koje će urediti sistem plata u prosveti, kaže za “24 sata” ministar prosvete Srđan Verbić.

Kada očekujete da se završi štrajk u školama?

Očekujem da se štrajk prosvetara završi odmah. Mi treba da razgovaramo o tome šta je konkretan cilj koji treba da ostvarimo, a jedini način da se trajno >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << reši problem je da svi radnici budu u odgovarajućim platnim grupama. Kada nastavnici budu u platnoj grupi koja odgovora njihovom nivou odgovornosti i obrazovanja, tek onda je to trajno rešeno. Sve do tada smo u velikoj opasnosti da oni koji su najbolji u prosveti napuštaju prosvetu i idu u potragu za bolje plaćenim poslom.

Ipak, sistem platnih grupa se ne može uvesti preko noći. Da li ste razgovarali sa sindikatima do kada će držati skraćene časove?

Meni je žao što se dijalog sa prosvetnim radnicima odvija samo kroz sindikate. Zato ćemo, kroz izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja, uvesti nacionalno telo u kome bi na pravi način bili reprezentovani nastavnici i direktori škola, gde bi dolazili sa vrlo konrektnim predlozima i savetovali Ministarstvo kako da promenimo sistem obrazovanja, a da se ne svodi sve na finansijski aspekt.

Ako se štrajk nastavi i u decembru, hoće li polugodište moći da se završi?

Da. Očekujem da se školska godina završi najregularnije moguće. Mi izlazimo iz ovoga kao pametni ljudi koji gledaju da reše probleme, a ne kao pobednici, tako što smo pobedili jednu stranu. Svi smo na istoj strani, svi imamo isti budžet i sa njim moramo nešto uraditi.

Kako komentarišete najave dekana Filozofskog fakulteta da će, ako blokada potraje, pozvati policiju?

Mislim da je situacija na Filozofskom vrlo osetljiva tema i ne bih želeo da komentarišem navode tog tipa. Ministarstvo se trudi da pomogne, posavetuje, želja nam je da se to što pre završi.

Kakav je izveštaj prosvetne inspekcije koja je juče bila na Filozofskom?

Inspekcija je napravila detaljan uviđaj, a izveštaj još nije sačinjen.

Kada će biti?

Uskoro. Strpite se, javnost će odmah o svemu biti obaveštena.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na 24sata...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.