Trninić: Ne vidim razlog za štrajk radnika “Železnica RS”

Izvor: Blic, 22.Feb.2017, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trninić: Ne vidim razlog za štrajk radnika “Železnica RS”

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je danas da ne vidi razloge za štrajk u "Železnicama Republike Srpske", ali da je to pravo radnika koje on ne može ne želi da ospori.

Trninić je potvrdio novinarima da postoji zahtev šest sindikata "Železnica Republike Srpske" za sastanak sa predstavnicima Ministarstva i da će on biti održan u ponedjeljak.

- Železnice su ušle u restruktuiranje kojim je predviđeno otpuštanje dela radnika, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jer tamo sigurno, kao i u gotovo svim našim javnim preduzećima, ima viška radnika. Jedan od razloga i povoda za štrajk, verovatno je bojazan zaposlenih koga će to 'zakačiti'" - rekao je Trninić.

On je istakao da je u restruktuiranju predviđeno i da se izmire sve zaostale obaveze prema radnicima i dodao da se doprinosi i plate radnicima Železnica isplaćuju redovno i da nema kašnjenja nijedne plate, što je uspjeh u današnje vreme.

- Postoje i tužbe radnika koji su tužili Železnice za neisplaćene obaveze u smislu toplog obroka, regresa i ostalog, postoje konačne izvršne presude i tu ne može niko da utiče, to je sud presudio i to ide svojom dinamikom - dodao je Trninić.

Ministar je ukazao na dodatni problem Železnica koji se godinama ponavlja u januaru i februaru, kada nemaju transporta, jer rudnik Ljubija, koji je najveći konzument usluga Železnica nije radio u tom periodu, zbog čega je manji priliv srestava, dinamika i likvidnost.

- Nadam se da tu ne bi trebalo da bude problema i da radnici, zapravo sindikati, trebaju doći do rešenja problema u pregovorima sa upravom - zaključio je ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.